Tocmai pentru a lămuri aceste lucruri, Silviu Hurduzeu prezint câteva dintre principiile în care crede.
În opinia sa, mare parte a problemei administrative care înconjoară Consiliul Judeţean Caraş – Severin ţine de înţelegerea greşită a rolului şi pârghiilor pe care CJ le are în ecosistemul instituţional românesc.
„Pe de o parte, se observă o reală nepăsare a actualei administraţii faţă de problemele comunităţilor mici. Pe de altă parte, vedem o formă de izolaţionism în raport cu Guvernul şi instituţiile de la Bucureşti.
Caraş – Severin are nevoie de un preşedinte de Consiliu Judeţean care să se poarte la fel cu toată lumea dând dovadă de respect şi să vrea să colaboreze:
• În raport cu instituţiile de la Bucureşti, Consiliul Judeţean trebuie să aibă un compartiment dedicat care să discute pro-activ cu ministerele de investiţii sau cu cele relevantate. În calitate de preşedinte al CJ, voi fi foarte activ în Capitală tocmai pentru a obţine sprijin pentru proiectele importante pentru judeţ.
• În raport cu primăriile din Caraş – Severin, voi acorda sprijin egal comunelor precum municipiilor şi oraşelor. De aceea, în alocarea bugetară se va ţine cont nu doar de numărul cetăţenilor, cât şi de proiectele aflate în derulare sau serviciile publice la care au acces cetăţenii (apă, canal, şcoli, spitale).
• Trebuie să avem o colaborare strânsă cu judeţele din jurul nostru în aşa fel încât proiectele de investiţii să fie coordonate şi complementare.
• Ţinta următorilor patru ani este construirea unui raport de 70% pentru cheltuielile de dezvoltare şi 30% pentru cheltuielile de funcţionare a Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate.
• Predictibilitate bugetară astfel încât să nu mai existe diferenţe atât de mari (şi de 30%) între ce se votează la început de an şi ce se execută diferit.
• Bugetul Consiliului Judeţean va fi votat în termen de maximum 30 de zile de la momentul adoptării Bugetului de Stat.
• Fiecărui proiect de investiţii i se va atribui un indicator nou numit „coeficient de multiplicare”. Prioritizarea se va face în funcţie de acest indicator astfel încât să se lucreze cu predilecţie acolo unde există beneficiu pentru cetăţean sau beneficiu economic.
• Buget participativ consistent. 10% din bugetul de investiţii va fi alocat în urma unei consultări a cetăţenilor şi a societăţii civile.”, este de părere candidatul PSD la șefia Consiliului Județean Caraș-Severin.
P. E.