Direcția Silvică administrează o suprafață de 324.430 ha fond forestier, proprietate publica a statului.
În Caraș-Severin pădurile se întind pe aproximativ jumătate din suprafața județului, motiv pentru care județul se situează printre cele mai verzi zone din România.
Condițiile pedoclimatice din aceasta parte a țării au permis prezența tuturor speciilor forestiere cunoscute în țară, determinând complexitatea intervențiilor în pădure, în vederea gospodăririi judicioase a acestui tezaur natural, de o valoare inestimabila.
Astfel, silvicultura practicata in Caraș-Severin a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai valoroase și statornice îndeletniciri din Banat.
Obiectul de activitate al Direcției Silvice Caraș-Severin constă in aplicarea strategiei naționale în domeniul silviculturii pentru pădurile pe care le gospodărește in județul Caraș-Severin, având ca scop principal gestionarea durabilă și unitară, în conformitate cu prevederile legale, a fondului forestier pe care îl gospodărește.
În acest sens, Direcția Silvică Caraș-Severin acționează pentru apărarea, conservarea și dezvoltarea durabila a fondului forestier proprietate publica a statului, precum si pentru gospodărirea si valorificarea vânatului, a pestelui din apele de munte si a celorlalte produse specifice fondului forestier (fructe de pădure, ciuperci, cetina, plante medicinale) potrivit reglementarilor legale in condiții de eficienta economica.
De asemenea, Direcția Silvică Caraș-Severin exploatează in regie proprie lemn din fondul forestier proprietate publica a statului, administrează si prestează servicii silvice, pe baza de contract, pentru suprafețe de fond forestier proprietate privata sau aparținând unităților administrativ teritoriale