15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 horizontal https://subiectiv.net 25 0 1
theme-sticky-logo-alt
Please assign a Header Menu.
https://subiectiv.net/wp-content/uploads/2020/09/HURDUZEU.jpg
Opinie

În cadrul primei runde de întâlniri, parlamentarii PSD din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au întâlnit cu reprezentanții asociațiilor aleșilor locali: comune, orașe, municipii și județe. Consultările se vor desfășura până la finalul lunii martie și vor cuprinde discuții cu: reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în Educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului.

„PSD consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern.

Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicați în educație toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, mărturisește senatorul Ion Mocioalcă.

În privința reformei propuse de Ministerul Educației, PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii:

1) Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;

5) Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;

6) Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;

7) Salarizarea cadrelor didactice.

ian 2023

Senatorul Marcel Vela spune că, în principal, fondurile sunt destinate combaterii abandonului școlar, cursurilor de recalificare, dar și sprijinirii companiilor să creeze noi locuri de muncă.

„În acest an, vor fi lansate 18 apeluri de proiecte, cu o valoare totală de 1,15 miliarde euro. Programele sunt țintite pe nevoile specifice ale categoriilor vulnerabile, ale șomerilor de lungă durată și ale tinerilor defavorizați. Beneficiarii își vor putea valorifica potențialul pe piața muncii, iar unitățile de învățământ profesional și tehnic vor fi mai bine adaptate la cerințele și dinamica economiei reale.”, a ținut să precizeze senatorul PNL.

silvica

Social-democrați spun că USR nu mai are nicio scuză să facă scut în jurul lui Clotilde Armand, acuzată de incompatibilitate și de fapte penale.

„Până acum USR a acuzat ANI că nu e o instituție credibilă pentru că a pierdut procese în instanță. Acum însă este chiar decizia a unei instanțe de judecată care confirmă acuzațiile ANI împotriva lui Clotilde Armand.

Refuzul USR de a o exclude din partid este o bătaie de joc față de încrederea alegătorilor. Principiul „pasului în spate până la decizia finală a instanței” nu se mai aplică la cei din USR. Lupta USR împotriva penalilor s-a oprit la proprii lor penali din partid.”, este de părere deputatul PSD de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu!

d.r.

Potrivit deputatului PNL, Dumitru Rujan, „Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.4 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.26/1994, în sensul acordării valorii financiare a normei de hrană la care au dreptul, şi studenţilor şi elevilor militari din instituţiile militare de învăţământ pe perioada în care aceştia nu sunt prezenţi în instituţiile militare de învăţământ şi astfel nu li se asigură hrană preparată.”.

Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

mocioalca ion

„Poziția noastră, exprimată oficial de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, e că nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja. În plus, vom face eforturile necesare ca să-i convingem și pe partenerii de coaliție de faptul că echitatea se susține doar cu astfel de politici care sunt în favoarea salariaților.”, susține senatorul Ion Mocioalcă.

În opinia social-democraților, în acest moment, coaliția de guvernare nu trebuie să se preocupe în vreun fel de creșterea vârstei de pensionare. Scopul PSD este să sprijine și să protejeze în continuare românii.

„Deci, trebuie să închidem astfel de teme false și să ne concentrăm pe prioritățile legislative pe care le-am anunțat.”, concluzionează senatorul PSD de Caraș-Severin.

martie 2023

Deputatul de Caraș-Severin, Dumitru Rujan, consideră că investițiile în dezvoltare vor conserva locurile de muncă ale românilor și vor genera altele noi, iar pe termen lung vor contribui la o creștere generalizată a veniturilor.

„După cum remarca premierul Nicolae Ciucă, investitorii demonstrează încredere în economia românească. În 2022, investițiile nete în economie au fost de 150,1 miliarde lei, în creștere cu 8,5% față de anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică.

Investițiile nete demonstrează impactul pozitiv pe care l-au avut în economia reală măsurile pe care le-am luat. Alte valori care arată succesul economiei românești în perioada acestei guvernări sunt: creșterea PIB de 4,8% în 2022, investițiile străine directe de 11,3 miliarde euro, absorbția fondurilor europene de 73% și exporturile de 85 miliarde euro.”, ne-a mărturisit Dumitru Rujan.

6 martie 2023

În opinia acestuia, demersul a fost unul firesc pentru recunoașterea și legiferarea statutului nomazilor digitali.

„Prin legea adoptată astăzi încurajăm activitățile specifice desfăşurate de nomazii digitali, prin stabilirea regimului fiscal aplicabil, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale și a celor de asigurări de sănătate.

Îmi doresc ca pe viitor să atragem cât mai mulți nomazi digitali în România, dar în mod special în județul Caraș Severin!”, mărturisește deputatul Rujan.

Potrivit definițiilor, „un nomad digital este o persoană care se folosește de tehnologie cât mai mult posibil pentru a lucra remote (de la distanță) pentru a putea să și călătorească în același timp”.

„Primul contract vizează sectorul Drobeta Turnu Severin-Domașnea (65 km) și a fost atribuit unei Asocieri de firme înregistrate în România. Are o valoare de 35,78 milioane de lei (fără TVA).

Contractul are o durată de 28 de luni (26 de luni sunt alocate doar pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate).

Al doilea contract vizează sectorul Caransebeș-Lugoj (50 km), a fost atribuit unei firme din Turcia și are o valoare de 12,11 milioane de lei (fără TVA).

Pentru derularea acestuia sunt alocate 20 de luni (18 luni numai pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate)”, ține să precizeze Silviu Hurduzeu.

Ambele contracte sunt finanțate prin Programul Transporturi și pot fi semnate în 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații.

mai 1 2022

Până în prezent militarii MApN erau singurii apreciați în mod oficial și doar jertfa lor era recunoscută ca eroism și sacrificiu pentru țară și popor în misiunile executate de către Armata României.

„Am aflat, ca Președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, că avem jandarmi răniți in Kosovo, ca ofițeri SPP au salvat demnitari ONU răpiți în Africa, că avem ofițeri SIE sau SRI care iși riscă viața permanent în misiuni antiteroriste sau că polițiști sau specialiști din STS sunt expuși unor riscuri permanente în misiunile executate în țară sau în străinătate.

Pentru toate acestea, am propus Parlamentului ca indiferent daca militarii fac parte din structurile MApN, MAI, STS, SRI, SIE sau SPP, atunci când sunt raniți în orice fel de pregătiri militare sau misiuni, toți să beneficieze de aceleași drepturi si onoruri, iar familiile celor decedați să fie tratate cu aceeași recunoștință din partea Statului Român”, mărturisește parlamentarul cărășean.

Marcel Vela consideră că jurământul fața de popor îi obligă pe acesți eroi chiar la sacrificiul suprem, iar pe noi toți, ca națiune responsabilă, jertfa lor ne obligă măcar la recunoștința și mulțumiri!

mocioalca ion 3

Liderii social-democrați mai spun că, din păcate, Ucraina nu a înștiințat că face dragare de mare adâncime, n-a solicitat nicio discuție lămuritoare cu autoritățile române, n-a respectat dreptul internațional, pune într-un real pericol Delta Dunării.

„Înțelegem bine situația de o gravitate extraordinară în care se află Ucraina, i-am acordat și îi vom acorda tot sprijinul posibil pentru a rezista și a învinge Rusia invadatoare.

Asta nu înseamnă însă că ar trebui să tăcem și să îngăduim orice!

Și e absolut de neacceptat ideea că orice critică la adresa Ucrainei servește interesele Moscovei.

PSD are toată convingerea că acest diferend cu Ucraina poate fi depășit prin dialog și colaborare onestă. E datoria instituțiilor abilitate din ambele țări să convină soluțiile potrivite pentru binele comun”, este de părere senatorul Ion Mocioalcă.

4

Două dintre investiții. se referă la reabilitarea termică a două obiective edilitare din satul Zervești: căminul cultural școala, iar cel de-al treilea, la implementarea unui sistem de monitorizare video pe raza comunei. Valoarea investițiilor trece de 3 milioane de lei.

„Am semnat de curând contractele de finanțare pentru cele trei obiective investiționale, urmând ca după scoaterea la licitație a proiectelor se ne apucăm propriu-zis de treabă. Finanțarea pentru cele trei proiecte depășește 3 milioane de lei, iar banii vin prin Planul Național de redresare și Reziliență.”, a mărturisit primarul Cosmin Belci.