15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 horizontal https://subiectiv.net 25 0 1
theme-sticky-logo-alt
Please assign a Header Menu.
https://subiectiv.net/wp-content/uploads/2020/09/HURDUZEU.jpg
Amalgam
padure cs

Potrivit statisticilor, pădurile adăpostesc la nivel mondial circa 50.000 de plante medicinale, reprezintă o sursă vitală de hrană și nutrienți, asigură o barieră naturală în calea transmiterii unor boli, asigură un mediu propice relaxării, reduc poluarea, mai ales în zonele urbane, și joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.  

Pădurile acoperă o treime din suprafața terestră a planetei și au un rol important de mediu, de protecție, precum și unul economic și unul social. Pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon și atenuarea impactului încălzirii globale, sunt parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul și filtrează aerul și apa, dar asigură și o resursă regenerabilă și ecologică, lemnul.

La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existența pădurilor.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează în Caraș-Severin 324 mii de hectare fond forestier proprietate publica a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețe fond forestier care aparțin unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.

Toate pădurile proprietatea publică a statului din județul Caraș-Severin dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.”, ține să precizeze ing. Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

În contextul schimbărilor climatice pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci şi prin producţia de biomasă şi prin potenţialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile. Pădurile au o importanţă deosebită şi din punct de vedere social şi cultural, sunt atractive pentru populaţia urbană, permit desfăşurarea de activităţi recreative sau benefice pentru sănătate şi reprezintă un patrimoniu cultural important. În acest context putem prezenta opiniei publice faptul că la nivelul întregului județ au fost încheiate o serie de acorduri de parteneriat între direcția silvică și comunitățile locale (administrații locale, organizații non-guvernamentale, instituții de învățământ), parteneriate care au ca scop educația ecologică / forestieră (ex. parteneriatele încheiate cu școlile pentru Săptămâna Verde), creșterea rolului social al pădurilor și asigurarea utilizării recreative a acesteia de către comunitatea locală, dezvoltarea unei rețele de trasee pedestre, cicloturistice, și de alergare montană cu scop de recreere.

Până astăzi au fost încheiate parteneriate pentru programul Săptămâna Verde cu unitățile de învățământ:

–       Liceul de Artă Sabin Păuța;

–       Colegiile Naționale Traian Lalescu, Diaconovici Tietz și Mircea Eliade;

–       Grădinițele Dumbrava Minunată și Semenic din Reșița și Tinkerbell  din Bocșa;

–       Școala Profesională Berzovia;

–       Școala Gimnazială Vermeș.

De asemenea, parteneriate privind creșterea rolului social al pădurilor și asigurarea utilizării recreative a acesteia au fost încheiate cu comunitățile locale din Reșița și Văliug, care prevăd inclusiv amenajarea de trasee cicloturistice, de alergare, amenajări destinate, în general, agrementului.”, mai spune directorul D.S., Ion Tabugan.

martie 2023

Valoarea totală a obiectivului de investiții (cu TVA) este de 14.153.207,11 lei, din care valoarea de la bugetul de stat prin PNI (cu TVA) este de 11.373.662, 41 lei și valoarea finanțată de la bugetul local și din alte surse de finanțare (cu TVA) este de 2.779.544, 70 lei.

Vor fi refăcute în întregime sau extinse trotuarele de pe nouă străzi (Calea Severinului, Romanilor, Traian Doda, Cetății, Potocului, Gării, Traian, Căpitan Iancu Temeș și Poiana).

Tot pe „Anghel Saligny” se așteaptă semnarea contractului pentru un alt proiect aprobat: „Modernizare străzi în municipiul Caransebeș – I” (13,626,337.59 lei pentru străzi care nu sunt asfaltate sau unde lucrările de introducere/schimbare a rețelei de apă/canal au fost realizate: Vârful Pietrei, Corneliu Baba, I. C. Brătianu, Pipirigul Mare, Zăganului, Valea Cenchii, Râul Alb (Loturi tineri), Tudor Vladimirescu, Țarinei (între blocuri) și Teiușului.

2

Este vorba de un sistem de supraveghere video în și reabilitarea termică a două obiective din  Zervești, sat aparținător comunei. Mai precis, școala primară, în care funcționează și grădinița din localitate, precum și căminului cultural.

„Per ansamblu, este vorba deinvestiții de 3 milioane de lei, pentru care am primit aprobarea, și finanțarea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai trebuie spus că  am semnat deja contractele. Urmează finalizarea tuturor documentelor necesare în astfel de situații, apoi vom scoate la licitație aceste lucrări, Sunt convins că vom găsi un constructor bun, care să respecte termenele impuse în caietul de sarcini“, mărturisește edilul-șef al comunei.

Reamintim că Primăria Turnu Ruieni a depus un proiect realizat în parteneriat cu Primăria din Caransebeș, în care aceasta din urmă este lider de proiect: introducerea transportului pe ruta Caransebeș – Zervești – Turnu Ruieni – Borlova, un proiect de mobilitate urbană în valoare de 10 milioane de lei.

dunca premiat

În acest amplu proiect au fost implicate toate județele din țară și foarte multe personalități din toate domeniile, printre care și cel administrativ.

Premierea a avut loc în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Parlamentului. Prin această distincție se certifică poziția de lider în domeniul turismului pe care îl are instituția condusă de Romeo Dunca.

Referindu-se la premiul obținut de CJ Caraș-Severin, președintele Romeo Dunca a mărturisit: „De mai bine de doi ani, administrația din județul Caraș-Severin a reușit implemetarea mai multor proiecte în multe domenii, dar în special în cel turistic, iar aceste eforturi au fost răsplătite odată cu decernarea acestui premiu, ca o dovadă a recunoașterii valorilor comunității noastre. Este un premiu pe care, împreună cu administrația județeană, îl dedicăm cărășenilor.”.

poliȚĂ, tabugan,

Direcția Silvică Caraș-Severin administrează 324.000 de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețele de fond forestier aparținând unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.

La nivel de Direcție, vor fi plantați aproape 700.000 de puieți forestieri în cele 17 ocoale pe care le are în administrare. Puieții provin din specii diferite: molid, fag, paltin de munte, paltin de câmp, stejar etc.  

„Pe noi, silvicultorii, «Luna plantării arborilor» ne onorează. «Luna plantării arborilor» ar trebui să fie pentru întreaga societate românească, și este, zicem noi, un moment de căpătâi al continuității pădurilor pe teritoriul României. De ce spun al continuității, pentru că prin acțiunea de plantare, creăm păduri și asigurăm continuarea pădurilor pe teritoriul județului, unde noi avem autoritate, pentru generațiile viitoare. (…) Pentru împădurirea din acest an o să folosim 700.000 de puieți, din specii diferite. Este mult, este puțin? Noi spunem că atât ne cere pădurea la momentul actual să plantăm, pentru că întotdeauna vin calcule făcute, prin amenajamentele silvice și prin tratamentele pe care le aplicăm în arborete, știm exact suprafețele care trebuie împădurite.”, a afirmat Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin,  în cadrul conferinței de presă prilejuită de prezentarea campaniei „Luna plantării arborilor”.

La rândul său, directorul tehnic al D.S. Caraș-Severin, Daniel Poliță, a făcut o prezentare a etapelor ce vor fi parcurse  până în data de 15 aprilie, cuy referire la importanța desfășurării unor astfel de lucrări.

Pentru acest an, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin vizează 519 hectare, din care: regenerări naturale – 445 hectare și regenerări artificiale (împăduriri) – 74 hectare.

michelle 4

Finanțarea vine prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta 5 — Valul renovării și include reabilitarea următoarele blocuri:

Revolutia din Decembrie nr 35

Republicii 2A, scările 1, 2, 3, 4

Republicii 4, scările 1, 2, 3, 4, 5, 6

Aleea 3 Ape nr. 2, scările 1, 2, 3

Alea Țarcului nr.1, scarile A, B, C

Pe lângă blocurile enumerate mai sus, avem deja semnate contracte de finanțare și pentru blocurile 1, 3, 5, 9 de pe Bulevardul Republicii.

Urmează procedura de licitație publică pentru fiecare lot și demararea lucrărilor.

Totodată, avem finalizate documentațiile și așteptăm obținerea finanțării pentru alte 22 de imobile, majoritatea din zona Govândari.

Clădirile cuprinse în acest program vor beneficia de lucrări de reabilitare termică integrală și de modernizarea spațiilor comune din interior și a zonelor exterioare. Vă prezentăm mai jos principalele intervenții cuprinse în aceste proiecte:

Izolarea termică a faţadei prin înlocuirea tâmplăriei exterioare, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie PVC și prin termoizolarea pereților exteriori cu izolație termică de 15 cm;

Repararea/ reconstruirea acoperişului tip terasă sau șarpantă (după caz), inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice;

Izolarea termică a planşeului peste subsol și a perețiilor și tavanelor comune cu apartamentele, în zona de acces în casa scării;

Modernizarea instalației de iluminat din casele de scară și înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED, cu eficiență energetică ridicată, dotate cu senzori de mişcare/prezenţă;

Instalarea de sisteme pentru alimentare cu energie verde, din surse regenerabile, precum instalații cu panouri solare fotovoltaice;

Repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe, în zonele degradate;

Repararea sau reconstruirea acoperişului tip şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice;

Înlocuirea sau modernizarea liftului/lifturilor (unde este cazul).

tei mn

Puieții provin din pepiniera Ocolului Silvic Bocșa, iar inițiativa a aparținut Direcției Silvice Caraș-Severin

Plantațiile nou-înființate au fost donate de către Direcția Silvică Caraș-Severin, Ocolul Silvic Bocșa Română, din regenerări naturale.

Administrația locală, care face toate eforturile de menținere a unui mediu curat, verde și mai puțin poluant, îi roagă pe locuitorii orașului să protejeze plantațiile nou-înființate, iar în cazul în care constată acte de vandalism sau de sustragere a teilor să sesizeze Poliția Locală.

romul ladea teren sport

Acest proiect, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a inclus investiții de 20 de milioane de lei, iar acest lucru i se datorează în bună parte primarului Dumitru Ursu, unul dintre primari „campioni” la atragerea de fonduri europene.

Potrivit edilului-șef, în urmă cu un an a fost dat în folosință corpul de clădire în care învață elevii din ciclul primar, precum și preșcolarii Grădiniței cu Program Normal nr. 4, din subordinea  Școlii Gimnaziale „Romul Ladea.”

„Până la sfârșitul acestui an școlar va fi dat în folosință și acest corp de clădire la care se lucrează în prezent, dar și sala și terenul de sport. Împreună cu colegii din primărie încercăm să oferim elevilor spații moderne, sigure și adaptate nevoilor lor.” , mărturisește Dumitru Ursu.

general nr 8 caransebes 620x400

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării, OPERAȚIUNEA B2.1.a – Renovare energetică moderată a clădirilor publice – Autorități locale.

Valoarea totală a finanțării este de 4.995.244,84 lei.

Lucrări propuse: -izolarea termică a pereților exteriori și a planșeului; -înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare cu tâmplărie performantă energetic; -montarea unui sistem de ventilare a aerului cu recuperare de căldură; -montarea unui sistem de panouri fotovoltaice; -montarea unu sistem de iluminat de tip LED.

popa semnand

Este vorba de proiectul „Platforme/stații-Terminal Intermodal local în zona Muncitoresc; ca nod de modalitate urbană intermodală pentru optimizarea transportului public în Municipiul Reșița“ Valoarea proiectulului este de 51,7 milioane de lei, fără TVA.

„Avem astfel închis tot proiectul, rămâne să punem presiune pe cei ce execută lucrarea și să reușim să-l finalizăm într-o perioadă de timp care să nu ne pună în pericol atragerea de fonduri europene“, a declarat primarul Reșiței

În replică, Emanuel Iohan Reitmaie a ținut să spună: „Ne vom dimensiona personalul în funcție de cerințele din proiect și sunt convins că îl vom duce la bun sfârșit în termen. PORR-ul a derulat mai multe proiecte la nivel național și respectarea termenelor contractuale este pentru noi un „must“. De regulă facem toate eforturile pentru aceasta“.

Amplasamentul este descris de Coridorul de mobilitate al proiectului, care se suprapune pe traseul Bd. Republicii, Calea Caransebeșului, Calea Timișoarei, Bd. Revoluția din Decembrie, Str. I.L. Caragiale, Str. Libertății, Str. Traian Lalescu, Str. Paul Iorgovici, Piața Republicii, Str. Castanilor și Bd. Muncii.

Investiția propusă nu este o lucrare de infrastructura continuă, care să acopere întregul traseu menționat anterior, însă are un impact direct asupra tuturor arterelor deservite de sistemul de transport public electric. Astfel, pe Bd. Muncii nu vor fi realizate investiții în infrastructură, altele decât modernizarea a 7 stații de autobuz, prin implementarea unor suprastructuri metalice, cu rol de protecție a călătorilor și de informare a acestora.

De-a lungul traseului de tramvai/autobuz, se vor dota peroanele stațiilor de îmbarcare /debarcare călători, iar pe trotuare se vor amplasa piese de mobilier urban. Investiția va acoperi și terenul pe care este în prezent depoul de tramvaie – aici se vor realiza împrejmuiri specifice, porți de acces, platforme și căi de rulare pentru autobuze, dar și o clădire pentru gararea autobuzelor electrice, a stațiilor de încărcare autobuze și a unui centru administrativ și de management și control al sistemelor IT propuse în proiect.

Termenul de execuție este de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor și se va efectua în paralel cu celelalte două proiecte aflate deja în derulare de firma PORR.

bĂi neptun

În această idee, la inițiativa prefectului Ioan Dragomir, în data de 9 martie a avut loc la sediul Primăriei Băile Herculane o întâlnire la care au participat reprezentanți ai Direcției Silvice Caraș-Severin, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei, Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Inspectoratului de Stat în Construcții Caraș-Severin, Asociației Locus, primarul orașului Băile Herculane și arhitectul-șef al județului.

Cu acest prilej s-au stabilit etapele intervenției de punere în siguranță a versantului din spatele monumentului istoric astfel:

⁃ Igienizare vegetație joasă (responsabil Romsilva)

⁃ Degajat grohotiș (responsabil Primăria)

⁃ Rănguirea versantului a fost luată în considerare

⁃ Asigurare a monumentului printr-o metodă minim invazivă în acord cu indicațiile autorităților relevante (responsabil Primăria)

Totodată, s-a propus calendarul lucrărilor de intervenție din partea Primarului și a Prefectului, astfel:

⁃ până la 31 martie Direcția Silvică Caraș-Severin igienizează (îndepărtează vegetația) strict de pe fâșia dintre limita de proprietate și începutul fondului forestier.

⁃ până la final de mai (propunere Prefect) sau chiar mai repede (mențiune Primar) intervine Primăria pentru degajarea aluviunilor/ a grohotișului

⁃ în paralel se întocmește de către Primărie proiectul de punere în siguranță a versantului

Soluția de punere în siguranță a versantului din spatele Băilor va fi identificată cu o firmă specializată ce va respecta atât cadrul natural, cât și pe cel construit, iar intervenția va fi minim invazivă.

Un reprezentant Herculane Project va fi la fața locului în timpul lucrărilor.