15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 horizontal https://subiectiv.net 25 0 1
theme-sticky-logo-alt
Please assign a Header Menu.
https://subiectiv.net/wp-content/uploads/2020/09/HURDUZEU.jpg
Amalgam
autobuz electric

Valoarea totală a finanțării este de 9.815.863,80 lei fără TVA/1.994.000 euro fără TVA.

În felul acesta, Primăria Caransebeș va achiziționa patru autobuze electrice și șase stații de reîncărcare. Proiectul a fost depus în parteneriat cu Primăria Buchin și Primăria Turnu Ruieni.

„Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 luni de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de anul 2026, fiind depus pe PNRR, Runda 1 – Componenta C10 – Fondul local, Operațiunea I1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, ne-a mărturisit primarul Felix Borcean.

iluminat festiv

„Trăim vremuri din ce în ce mai grele, însă frumusețea sărbătorilor de iarnă nu trebuie s-o înlăturăm, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de fiecare clipă de sărbătoare! Azi, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, vom da startul iluminatului festiv în orașul nostru și, din păcate, nu vom putea lărgi aria de iluminare. Am convingerea că sunteți informați și cunoașteți că astfel de măsuri s-au luat în întreaga Europă și veți fi înțelegători cu măsurile luate de noi în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, cea mai frumoasă perioadă din an!”, consideră primarului Mirel Pascu

Iluminatul festiv va fi pornit astăzi în mai multe zone din oraș: Parcul Pescăruș, Parcul Aleea Trandafirilor, Nufărul ( MFA) – Bulevardul Principal, Vasiova, Parcul Central, Parcul de la Podul Mare, Insula Paradis și Aleea cu Tei.

cadouri, craciun 2022

Cadourile au venit din Germania, de la Fundația „Round Table”, care, în turneul prin Europa, s-a oprit în mai multe localități din România, printre care Buziaș, Reșița, Dognecea, Berzovia, Fizeș și Gherteniș.

„Mulțumim Asociației «Stern Der Hoffnung Rumänien» pentru frumoasele cadouri primite de Moș Nicolae, dar și pentru frumoasa prietenie care ne leagă de mai multă vreme. Suntem convinși că efortul partenerilor noștri a meritat, copiii fiind încântați de cadourile primite.”, mărturisea primarul Remus Rof.

lansare carte 6 dec 2022 copie

În Sfintele Sărbători prilejuite de nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, astăzi, 6 decembrie, începând cu ora 12, Biserica „Sfântul Nicolae” din Bocșa Română este gazda a unui moment cu adevărat înălțător prilejuit de prezentarea a a două cărți: „Gânduri către Dumnezeu”, vol. XV, și monografia „Gânduri către Dumnezeu” la 15 ani, apărută la Editura TIM, Reșița, 2022.

Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului.

Pe marginea celor două volume vor vorbi: dr. Mirel Patriciu Pascu, Gabriela Șerban, Gheorghe Jurma, prof. Stela Boulescu, pr. dr. Silviu Ferciug, pr. dr. Daniel Crecan, prof. dr. Liana Ferciug și prof. Manu Lațcu.

Organizatorii manifestării: Primăria și Consiliul Local Bocșa, Episcopia Caransebeșului, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, Biserica „Sfântul Nicolae”, primarul Orașului Bocșa Mirel Patriciu Pascu.

remus rof

Contractul, în valoare de 550.000 de lei, vizează elaborarea documentelor de amenajare a teritoriului.

„Am semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării pentru realizarea Planului Urbanistic General, cu fonduri prin PNRR. Contractul are o valoare de 550.000 de lei, iar finanțarea este mai mult decât binevenită, în contextul în care și noi, la Dognecea, avem aceeași problemă pe care o au aproape toate comunele din județ: PUG-uri vechi sau neactualizate. La noi, de exemplu, PUG-ul nu s-a mai făcut din anul 1992, iar de atunci câte clădiri s-au mai făcut, câte terenuri au mai apărut.”, spune primarul Rof.

Alte două contracte vor fi semnate, tot prin PNRR, în perioada următoare, pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a școlii din comună și realizarea a patru kilometri de piste pentru de biciclete.

ustu

Este vorba de producția „Usturoi”, în regia lui Lucian Alexandrescu, o comedie ce surprinde prietenia dintre doi copii care doresc să devină actori și care trec printr-o serie de peripeții pentru a-și atinge obiectivele, un film de vizionat cu întreaga familie, de la cel mai mic la cel mai mare, fără înjurături, scene de violență sau nuditate. Din distribuție fac parte actorii: Elena Ivanca, Tibi Covaci, Darius Stoica și Sebastian Topan.

„Noi obișnuim să facem proiecții de film pentru locuitorii comunei, iar de 1 Decembrie ne-am gândit că i-am putea surprinde cu un astfel de moment, un film românesc pentru toate vârstele. Așa că îi așteptăm, de la mic la mare, pe locuitorii din Șoșdea și Măureni să ni se alăture mâine seară, la căminul cultural.”, ne-a mărturisit primarul Brian Filimon.

pomi craciun romsilva

Din cei 30.594 de pomi de Crăciun puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăți, adică aproape 75%, sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.

Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.

Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri, cei cu înălțimi de peste 3 metri fiind considerați comenzi speciale. „Acestea sunt prețurile practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar dacă pomii de Crăciun sunt vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare.”, transmit reprezentanții Romsilva.

targ craciun

 „Debutăm cu aprinderea iluminatului festiv în 8 decembrie, de la ora 17.00, și continuăm până în 31 decembrie cu teatru pentru copii, concerte live, patinoar, colinde, spectacole folclorice, corurile școlilor și liceelor din oraș, comercianți cu decoruri ori bunătăți pentru masa de Crăciun, terasele Motif și Ros del Garden deschise în weekend cu băuturi calde, electro party cu Dj locali pentru generația tânără, bradul de Crăciun, Moș Crăciun cu sacul plin de cadouri pentru copiii cuminți! Pentru miezul nopții, la trecerea dintre ani, înainte de spectacolul de artificii așteptăm reșițenii la concertul extraordinar Vița de Vie!”, anunță reprezentanții Primăriei Reșița.

Emisiunea „Live cu Moș Crăciun”, atât de îndrăgită de copii se va putea urmări online, în perioada 19 – 22 decembrie, pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Reșița.

Mai jos redăm programul Târgului de Crăciun

JOI, 8 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 – 17:20 – APRINDEREA ILUMINATULUI FESTIV urmată de un program de colinde susținut de corurile reunite ale ȘCOLII GIMNAZIALE NR. 7 și COLEGIUL NAȚIONAL DIACONOVICI TIETZ, coordonate de profesorii: Adriana PONORAN, Cristina ARDELEAN, Ramona BERAR și Yvonne DEMENI;

17:20 – 17:35 –  Grupul vocal GLASUL COPILĂRIEI al ȘCOLII GIMNAZIALE Nr. 7 coordonat de prof. Daniela IMBRI;

17:35 – 18:05 – ȘEZĂTOARE pusă în scenă de elevii COLEGIULUI NAȚIONAL DIACONOVICI TIETZ, coordonați de  prof. Simona LANCE,  Adela VUCESCU și Viorica GÂRTOI;

18:05 – 18:35 –  Corul de colindători al COLEGIULUI TEHNIC REȘIȚA, coordonat de prof. Simona ANTILA și Elena ȘUVEȚI;

18:35 – 19:35 – Program artistic susţinut de ANSAMBLUL FOLCLORIC MARIA LĂTĂREŢU al ȘCOLII POPULARE DE ARTE TÂRGU JIU, condus de prof. Constantin ARGINT.

VINERI, 9 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 – 17:15 – Spectacol de colinde susţinut de copiii CENTRULUI DE ZI ABC coordonați de Nicoleta IMBRESCU;

17:15 – 17:35 – CRĂCIUNUL MAGIC, program artistic pus în scenă de elevii ȘCOLII GIMNAZIALE MIHAI PEIA, coordonați de profesorii: Andreea Ramona CURESCU, Camelia Daniela TRUȚ și Gabriela-Maria BORZA;

17:35 – 17:45  – Moment de dans contemporan realizat de ALINA DANCE SCHOOL;

17:45 – 18:15 – Program artistic al LICEULUI TEORETIC TRAIAN VUIA, coordonat de prof. Eva TODO-RUȚ;

18:15 – 18:35 – Program de colinde, poezie în grai bănățean și dans popular pregătit de elevii COLEGIULUI ECONOMIC AL BANATULUI MONTAN, coordonați de prof. Sofia DIDRAGA, Camelia SFEIA, Alina PĂTRUȚI, Cristina SĂRĂȚEANU, Roxana ȚUNEA;

SÂMBĂTĂ, 10 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 – 17:15 – Program susținut de grupurile AZUR, ACORD și ANSAMBLUL AURORA REȘIȚEANĂ ale CENTRULUI ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ AURORA, coordonate de prof: Nadia DOGARU, Andrei JIVAN, Claudiu PETANEC, Lenuța MARCU și Anghel PĂUNESCU;

17:15 – 17:55 –  Spectacol de colinde şi cântece de iarnă oferit de elevii clasei de chitară/folk ai ŞCOLII POPULARE DE ARTE ŞI MESERII ION ROMÂNU sub coordonarea profesorilor Marius DOBRE și Otilia AIONESE;

18:00 – 18:40 – Spectacol folcloric susținut de CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ȘI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE CARAŞ-SEVERIN: soliștii Ramona VIȚA și Titian PUICHIȚA, acompaniați de orchestra VIRTUOZII SEMENICULUI, coordonată de Petrică VIȚA.

19:00 – 21:00 – ELECTRO PARTY cu dj FLOAPA și dj KAOS la terasa MOTIF

DUMINICĂ, 11 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 – 17:10 –  Dans sportiv cu MAGNUM DANCE REŞIŢA | instructor: Simona BALACI;

17:10 – 17:20 – Demonstraţie de street dance cu ATTITUDE DANCE CREW | instructor: Iasmina  ȘTEFANOVICI;

17:20 – 17:50 – Spectacol stradal DRAGONUL GIGANT susținut de TEATRUL PE ROȚI ARAD;

17:50 – 18:20 – Grup de colindători ai ŞCOLILOR GIMNAZIALE Nr.8 și Nr.9, coordonați de prof. Mirabela Delia BÎRLEA;

18:20 – 18:50 – Program artistic susținut de LICEUL DE ARTE SABIN PĂUȚA:

                                ¬- Cvintet alămuri, coordonator prof. Lucian VOINA;

                                – Trio instrumental (vioară, violoncel și pian) coordonat de prof. Diana SILAGHI;

              – Corul POCOAPOCO, coordonator prof. Adelina BILAN;

– COLINDE interpretate de elevii secției de canto, coordonator prof. Cornelia BALOGH REMELEI, corepetitor Lorand BALOGH REMELEI.

VINERI, 16 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 – 18:00 – FROZEN – Regatul de Gheață – TEATRUL I.D. SÎRBU din Petroșani | regia: Dan Mirea;

*MOȘ CRĂCUN cu sacul plin se întâlnește cu copiii cuminți!

SÂMBĂTĂ, 17 DECEMBRIE // ORA 17:00

  16:00 – 16:20 – Spectacolul DE CRACIUN VIN COLINDĂTORII PRIMĂVERII oferit de corul de colindători ai CENTRULUI ŞCOLAR DE EDUCAŢIE INCLUZIVĂ PRIMĂVARA, coordona-tor prof. Sorina STOLOJAN;

16:20 – 16:40 – Program de colinde oferit de corurile PUI DE CER și LAUDAE ale CENTRULUI DE TINERET MONIOM, dirijor prof. Georgiana CIUCUR;

16:40 – 17:10 – Grupul de colindători ai ȘCOLII GIMNAZIALE MARIUS ȘANDRU, coordonator prof. Mariana BREBENARIU;

17:10 – 17:20 – Corul ATOR BANATUL DE MUNTE, dirijor Anita RADICS;

17:20 – 17:50 – Concert gospel – corul VISION OF DREAMS ft. DEAN BOWMAN;

17:50 – 18:30 – Program artistic divers cu majorete, band-ul VOLCANO, corul COLEGIULUI NAȚIONAL MIRCEA ELIADE și solistele: Georgia MARIAN, Bianca SCUTARU și Adelina IFCA, coor-donator prof. Adela SCHINDLER, Adriana STOIACOVICI și Carmen DUMITRU;

 18:30 – 18:45 – COLINDE clasice româneşti şi internaţionale interpretate de corul LICEULUI TEOLOG-IC BAPTIST, dirijor prof. Cornel TODEA;

18:45 – 19:00 – Corul MIHAIL GAȘPAR al preoților din PROTOPOPIATULUI ORTODOX ROMÂN REȘIȚA, dirijat de preot Valentin-Ionuț Vatră;

19:00 – 21:00 – ELECTRO PARTY cu dj FLOAPA și dj KAOS la terasa MOTIF

*MOȘ CRĂCUN cu sacul plin se întâlnește cu copiii cuminți!

DUMINICĂ, 18 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 – 17:40 – TE CUNOSC DE UNDEVA – made by LMF – ediție specială de Crăciun, o provocare oferită de ”invitații  speciali” ai elevilor de la COLEGIUL NAȚIONAL TRAIAN LALESCU REȘIȚA: Pepe, Andreea Bălan, Lady Gaga…baletul FURNIX TEAM, the Smurfs și … MOȘ CRĂCIUN! Momentele coregrafice oferite de dansatorii școlii sunt completate de versiunea LMF-istă a reality show-ului “Your Face Sounds Familiar’’, prof. coordonator Camelia Maria RADOVAN și Luminița BROASCĂ;

17:40 – 18:20 – Concert SONAR;

18:20 – 19:00 – Concert PHASER.

VINERI, 23 DECEMBRIE // ORA 17:00

17:00 -17:30 –  Spectacol de colinde tradiționale și internaționale interpretate de cursanții  ŞCOLII POPULARE DE ARTE ŞI MESERII ION ROMÂNU coordonați de profesorii: Ovidiu BOT, Dumitru BORU, Consuela GRIGORIU, Cega LAZĂR și Leonard DUMITRU;

17:30 – 18:00 – ÎNGERUL CRĂCIUNULUI, spectacol stradal cu păpuși gigant  jucat de TEATRUL PE ROȚI ARAD;

18:00 – 18:40 – Concert MARYLIS & COVER UP.

DUMINICĂ, 25 DECEMBRIE // ORA 18:00

18:00 – Program de colinde susținut de fanfara și corurile BISERICILOR CREȘTINE BAPTISTE din Reșița.

SÂMBĂTĂ, 31 DECEMBRIE // ORA 22:30

22:30 -23:10 –   Concert THE BANDITS;

23:15 – 23:58 – Concert extraordinar VIȚA DE VIE;

00:00 – 00:10 – Foc de artificii.

creator: gd jpeg v1.0 (using ijg jpeg v62), quality = 75

În opinia directorului Tabugan, în Caraș-Severin se impun investiții pentru combaterea eroziunii solului.

„Noi, Carașul, avem o energie de relief foarte mare. În sensul ăsta, cunosc foarte bine problema la nivel de țară, ANIF este ca un soi de Cenușăreasă, am și făcut control de la Mehedinți până la Baia Mare legat de tot ce înseamnă irigări și cum s-a distrus sistemul de irigare. Pe noi ne interesează aici în special lucrări de combatere a eroziunii solului, când mă refeream la energie de relief, avem pante foarte mari, asta înseamnă energie de relief. Dacă și-au propus să combată eroziunea solului pe versanți pentru că noi tot timpul avem probleme cu viiturile în diferite zone.”, a spus Ion Tabugan.

În replică, Ciprian Măran a lăsat să se înțeleagă că astfel de investiții lipsesc din lipsă de personal, dar și din cauza finanțărilor reduse

Lipsa de personal, precum și finanțările reduse, au dat bătăi de cap instituției pe care o conduce, spune Ciprian Măran, care susține că, în ciuda impedimentelor, filiala teritorială a ANIF a făcut tot ce i-a stat în putere, inclusiv lucrări de CES (combaterea eroziunii solului).

„Grație domnului ministru Tabără, care a dat afară trei sfert din angajații ANIF, am rămas cu o mână de oameni și cu aceștia ne desfășurăm activitatea și cu fondurile pe care reușim să le administrăm ne facem datoria și facem și aceste lucrări, inclusiv de CES, chiar și anul viitor avem lucrări de CES propuse a fi făcute și anume aproximativ 1,7 milioane de lei. An de an facem în toate zonele din tot județul, iar ultima investiție, din păcate, a fost făcută în 2008, la Sadova Veche, a fost o lucrare foarte amplă când au fost alunecări de teren. Deci se fac lucrări și pe partea asta de CES, numai că resursele sunt puține.”, a mărturisit Ciprian Măran.

fb

Potrivit municipalității de pe Timiș și Sebeș, principalele lucrări propuse vizează: izolarea termică a fațadei, montarea de tâmplărie termoizolantă performantă, termoizolarea acoperișului, închiderea balcoanelor, termoizolarea planșeului de peste subsol, ventilarea naturală cu aerisire controlată a spațiilor ocupate, modernizarea instalației de iluminat din casa scărilor, schimbarea becurilor cu corpuri de iluminat de tip LED și senzori de mișcare, montarea de surse regenerabile de energie și a mai multor puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice lângă blocuri.

Finanțarea este obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – Valul Renovării, iar data finalizării proiectului este 14 octombrie 2024, mai precizează reprezentanții Primăriei Caransebeș.