15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 horizontal https://subiectiv.net 25 0 1
theme-sticky-logo-alt
Please assign a Header Menu.
https://subiectiv.net/wp-content/uploads/2020/09/HURDUZEU.jpg
Comentariu
felix si ai lui

Nu faptul că a triumfat en fanfare surprinde, cum ar zice franțuzul (că se puteau destui să nu-l voteze), ci numărul mare de delegați, alături de care s-au aflat Luca Mălăiescu și deputatul Silviu Hurduzeu, senatorul Ion Mocioalcă și ministrul Sorin Grindeanu, prefectul Ioan Dragomir și invitații de la PMP, Ionuț Popovici, și Pro România: Bebe Pasere și Flavius Nedelcea. Opinia generală, „a fost o demonstrație de forță a unui partid care va câștiga alegerile în Caransebeș, în 2024.”.

Până și candidatul la funcția de șef de partid, obișnuit cu concerte în aer liber, a fost surprins de numărul mare de delegați.

„Sincer, nu am mai văzut o asemenea desfășurare de forțe la o conferință de alegeri într-o organizația locală, municipală. Cred că este un record și trebuie tratat ca atare. Sunt puțin copleșit. M-am obișnuit în PSD. Chiar dacă nu semnasem adeziunea, de vreo doi ani am făcut parte din această familie, neoficial. Am fost înfiat de către organizația PSD din Caransebeș. În 2020 s-a produs o premieră, ceva ce eu nu știu să se mai fi întâmplat în sânul marelui PSD, ca o organizație municipală să nu-și pună candidat la primărie. Meritul cel mai mare în toată această poveste de succes l-a avut Sorin Grindeanu. Cel care pentru mine este garantul acestui mariaj. Nu a fost ușor să fac acest pas. Dar pentru prietenia pe care mi-a arătat-o, pentru verticalitate, pentru ținerea tuturor promisiunilor pe care le-a făcut pentru Caransebeș, îi mulțumesc lui Sorin Grindeanu”, a ținut să spună Felix Borcean.

Vor urma alegerea celorlalte funcții și o viață de partid care nu pare deloc ușoară pentru noul președinte. Depinde doar de el cum și-o va face!

stika

Reacția ministrului Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, nu s-a lăsat mult așteptată. Promptă și la obiect, cum îi stă bine unui ministru corect și responsabil. L-a chemat la el pe Gabriel Stika și, după o discuție bărbătească, i-a mulțumit pentru colaborare, arătându-i ușa de la intrare în minister.

Marcel Ciolacu, șeful pe linie de partid al cărășeanului ajuns șef la București, a fost de acord cu decizia ministrului UDMR, mai ales că a simțit că omul lor i-a cam făcut de rușine pe cei care l-au susținut să ajungă într-o astfel de funcție.

Potrivit acelorași surse, fostul director ar fi mărturisit că a mai fost oprit în trafic înainte de această întâmplare, doar că avocatul său a contestat procesul verbal. Dacă este așa, se dovedește încă o data proverbul că „Ulciorul nu merge de multe ori la apă.”

Gabriel Stika a rezistat doar șase luni și zece zile în funcția de director la ANPR.

sasca romana stinĂpari

Ce ai rămas așa ca vițelul la poarta nouă? Da, bă, e vorba de Bejeriță. Ce mă enervezi când te holbezi așa la mine. Ce nu ți-e în clar? Bejeriță ăla pe care l-a tot hulit, ba că e un escroc care s-a îmbogățit din afacerile cu statul, ba că e omu’ lui Mocio. Îți aduci aminte cum la începutul mandatului a vrut să-i rezilieze contractul de lucrări pe DJ 608? Că nu e capabil să se încadreze în prevederile contractuale, că nu are forță de muncă, că nu știe să facă aia, că e așa și pe dincolo. Ei, bine, cu Bejeriță ăla de atunci s-a scos Romi în timpul vizitei secretarului de stat. Auzi ce-o putut să zică: Am ales să vedem un șantier în lucru fără să anunțăm constructorul. Creșterile de prețuri afectează toate proiectele în derulare, dar am găsit la această lucrare economie de 10 milioane de lei! Această firmă lucrează foarte bine pe acest tronson pentru că am focusat presiunea asupra acestei societăți comerciale. Culpa când lucrurile nu au mers bine nu a fost tot timpul a constructorului. Acest constructor face treabă bună pe acest sector de drum.”. Vai, Romi, vai, ce le mai spui, Romi!

„Bă, ești prost? Bă, ești nebun? Așa o zis domnul președinte Dunca?” Da, bă, ce te miri atâta? Gogule, dacă treaba mergea bine, fără ca muncitorii să fi fost anunțați de venirea secretarului de stat, îți dai seama cum ar fi stat lucrurile dacă Dunca ar fi sunat înainte: „băieți, vin și eu cu secretarul de stat, vă rog să nu mă faceți de râs tocmai voi de pe șantierul etalon al Consiliului Județean. Hai, că dau și eu un șpriț după ce trece vizita.” Ca să respectăm adevărul, Gogule, DJ 608, cu care se laudă Romi al nostru, e cam singurul șantier din județ, dar și ăsta e deschis în mandatul lui Silvică Hurduzeu.

Romi, mă bucur pentru tine că te-ai putut și tu lăuda cu ceva, chiar dacă meritele sunt ale lui Emiliano Vest și mai puțin ale tale, dar știi ce nu înțeleg eu, puiucule? De ce nu l-ai dus pe Cîmpean la Cărbunari, să-i fi arătat DJ 571 Sasca Montană-Stinăpari? Ți-o fost rușine? Ți-o fost teamă că te făceai de cacao? Vezi, bă, Romică, de ce nu are ursu coadă? Ai procedat ca în alte vremuri. Ai băgat rahatul sub preș și ți-ai scos pe tejghea marfa frumoasă, de-o crezut ăsta venit din minister că toate drumurile din județ sunt la fel. El se duce la București și raportează că la Caraș-Severin treaba merge brici. Exact cum se raportau odată producțiile de fasole. Fasole boabe, nu iahnie.

Ca să nu mai pățești una ca asta, pe viitor te sfătuiesc să te rogi de ăștia de la Emiliano Vest să-ți asfalteze și alte drumuri județene, să ai și tu cu ce te mândri la o adică!

Vezi, mă, Romi, ce înseamnă să nu ai experiență în management, să nu ții seama de sfaturile unora sau să nu lași loc de bună ziua pe unde treci? Cum, necum, Știka a ajuns director general și parcă văd că mâine, poimâine te duci la București să te căciulești în fața lui. Normal, ai merita să-ți bată obrazul ori să-ți întoarcă spatele. Să te țină pe la uși până ți se face foame și te taie la burtă să te duci la budă, să-ți fie învățătură de minte în mandatul următor. Mulți ar face una ca asta, dar din câte îl cunosc, Știka nu s-ar coborî la un astfel de nivel. Cum, nu te interesează chestiile astea? A, înțeleg, nu mai vrei să candidezi în 2024. Că bine faci. Cine te-ar mai alege, Romi dragă? Poate dintre ai tăi s-or mai îndura unu, doi…

Revenind la Gabi Știka, sună-l, Romi, și felicită-l. Nu doar că așa este frumos și creștinește, dar îți mai speli din păcatele acestui mandat.

Un răspuns care ne arată că acesta nu ține seama de nimeni și nimic, că toți cei din jurul său fie că sunt habarniști, fie că doresc răul județului. Cu sau fără argumente, o ține pe a lui, mânat de la spate de alții, în ciuda evidențelor.

Așa s-a întâmplat și în ședința ordinară a CJ din luna ianuarie în care consilierul PSD Ioan Crina a vrut să-i prezinte documente emise de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce se referă la două obiective  despre care s-a tot vorbit în ultimele luni: trenul cu hidrogen și noul spital județean. Crina le pregătise să i le înmâneze pentru a fi studiate, însă Romeo Dunca nici nu a vrut să știe despre ce este vorba, darămite să se uite pe ele.

„Sunt documente publice, i le-am pus la dispoziție domnului președinte, cu precizarea că, în România sunt două proiecte importante pentru trenurile cu hidrogen. Mai exact, unul mare: Pitești-Buucurești, cu extensie aeroport, unde sunt prevăzute, între altele, lucrări de reabilitare a căii de rulare, plus achiziționarea a unui număr de 12 garnituri de tren, și un proiect mai mic, strict legat de reabilitarea linei Reșița-Voiteni, care nu are nicio legătură nici cu Timișoara, nici cu Stamora Moravița. În acele documente se arată clar etapele de desfășurare a lucrărilor, cu CFR beneficiar al Programului PNRR, în timp ce studiile de fezabilitate și proiectele se întocmesc „in haus”, inclusiv devizul de lucrări. Repet, nu au nicio treabă cu o altă entitate, un UAT, să vină să dea bani pentru așa ceva. Eu consider, și rog colegii mei să fie de acord cu mine la votarea bugetului, că sunt niște bani pe care îi aruncăm aiurea pe acest proiect fantasmagoric”, ne-a explicat Crina.

La fel, dacă nu chiar mai rău, stau lucrurile vizavi de construcția noului spital ce ar urma să fie construit în parteneriat cu Primăria Reșița. Ioan Crina i-a reamintit încă o dată că prin PNRR sunt aprobate construcția sau dotarea a 25 de unități medicale dintr-o listă de 50. În acele 50 de spitale nu figurează Reșița. „Deci, și acolo facem un proiect și un studiu de fezabilitate pentru ceva ce nu se va putea realiza. Plus că PNRR nu este negociabil”, a concluzionat fostul viceprimar al Reșiței. 

Drept răspuns, Dunca l-a asigurat că se vor găsi suficiente resurse financiare, chiar dacă PNRR spune cu totul altceva.

Romi dragă, văzutu-ai ce scriu procurorii în comunicatul de presă despre consiliera ta onorifică Luminița Jivan? Sau despre directorul executiv de la Drumuri Județene, Maria Paulescu? Despre grupul infracțional din CJ Caraș-Severin ori despre cum erau dați oamenii afară, cum se organizau licitațiile la drumuri și cui erau ele adresate cu dedicație? Dacă nu, ascultă ce scriu în comunicat (procurorii și nu Stanciu ori Nafiru, să fim bineînțeleși) „Astfel, începând cu luna noiembrie 2020, după instalarea în urma alegerilor din luna septembrie a noului președinte al consiliului județean Caraș-Severin, fideli rezoluției infracționale, parte din membrii grupului și-au consolidat poziția în grup, devenind consilierii onorifici ai acestuia, fără a fi remunerați și fără a figura pe statele de plată ale instituției, având ca scop promovarea intereselor personale, prin contractarea achizițiilor publice”. Nu știi nimic, nu-i așa? Simplu fapt că ți-e pomenit numele de două ori într-o singură frază ar trebui să te pună pe gânduri. Și nu de acum, ci de mai multă vreme. Dar, tu nu le ai pe astea, cu subtilitățile. Ai mers pe mâna lu’ Lumi și ai pus botu’ la ce ți-or zis unii și alții: că-i fată de treabă (măcar făcea cafea bună?) harnică, pricepută și cu intrări la București. Te-ai lăsat dus de nas și nu i-ai ieșit din cuvânt. Când ți-am spus cândva că Luminița Jivan o să vă arate într-o bună zi drumul spre DNA, nu m-ai crezut. Azi, a fost doar la DIICOT, așa, de încălzire.

Nici acum nu te-ai convins? Bă, Romi, tu mă scoți din sărite. Cum poți să fii bă atât de naiv să crezi că toți sunt împotriva ta? Că noi toți, inclusiv procurorii, avem ceva cu tine? Cum, bă, ai ținut-o pe Lumi un an pe lângă tine fără să-ți dai seama ce învârtea pe la spate? Ce ți-o făcut, bre, consiliera asta onorifică, de ți-o luat mințile în halul ăsta? Cum, nu ți le-o luat? Păi, și atunci de ce lui Dani Stanciu i-ai zis: „Pentru mine tot ce spune DIICOT e de pe altă lume!” Zău, mă? De pe altă lume? O fi așa cum spui, din moment ce timp de un an nu te-ai prins cu chestiile pe care le făcea consiliera ta onorifică.

Și mai e ceva, în orice țară civilizată din UE, Commonwealth, sau Nord America, la care mereu te raportezi în astfel de situații,  șeful consilierei onorifice s-ar fi suspendat din funcție în secunda următoare, pentru atingeri aduse imaginii instituției. Iar tu, Romi? Ție puțin îți pasă, din moment ce susții sus și tare: „Eu nu mă lipsesc de oameni atât timp cât am convingerea că fac ce trebuie pentru județ și atât timp cât nu există o sentință.”

Bă, Romi, sincer să fiu, începe să-mi pară rău de tine, bă! Rău de tot. Crede-mă, că eu nu vorbesc prostii niciodată și tu știi asta!

Din nefericire, azi vorbim la Reșița doar despre un muzeu de locomotive și despre un singur furnal, care și-a încetat menirea de vreo 30 de ani. Nimic despre oțelurile speciale din care se fabricau șina de cale ferată, piesele pentru autoturisme, nimic despre coșurile de pe platforma Mociur, nimic despre fumul ăla de la oțelărie care, paradoxal, însemna „viață” pentru „Cetatea de foc” a lui Davidoglu. Nimic despre laminoarele rase de pe fața pământului. Nimic, sau aproape nimic, despre combinatul siderurgic ajuns un biet punct de lucru al Slatinei, prea puțin despre UCMR, din care politicienii își fac titlu de glorie din patru în patru ani, în timp ce falimentul bate la poartă.

Singurul simbol al Reșiței din toate timpurile, care a dăinuit vremii și vremurilor, este muntele de zgură de pe Valea Țerovei.  Un fel de Fuji, muntele sfânt al japonezilor. Acolo stă scris istoria Reșiței. Acolo sunt poveștile cu și despre oțelul elaborat la Reșița și exportat în toate colțurile Europei.  Acolo sunt legendele știute și neștiute la care a fost martor. Un loc mai puțin cunoscut publicului larg, care nu se află trecut în niciun ghid turistic din țara asta.

Muntele de zgură. E tot ce ne-a rămas moștenire de la cei care s-au zbătut să facă din Reșița un simbol al imperiului de atunci și al Europei de ieri și de azi. Prea puțin pentru cei 250 de ani de foc nestins, cu care ne tot lăudăm de aproape un an.

Sigur, ar fi putut opta pentru motocicleta cu care participase la Raliul Dakar ori pentru elicopter. Amândouă ar fi fost de efect, mai ales elicopterul, dar unde să-l fi parcat? Că în Bocșa nu e nici heliport și nici un loc mai de Doamne Ajută, liber de sarcini și cât mai aproape de locul de întâlnire. Până la urmă a ales varianta clasică. Cea mai populistă. Nu, nu a venit cu Loganul, și nici cu Dacia Sandero ca să le arate bocșenilor că toată lumea o duce rău în guvernarea Cîțu, și că de aia îl susține pe Orban la congresul din septembrie, ci cu Duster-ul. Duster-ul instituției. Adică al Consiliului Județean.

Așa e, domnule președinte? Recunoști că ai venit cu Duster-ul CJ sau iar mă faci mincinos?  Păi e frumos ce ai făcut? Mașina aia e dată de stat să te deplasezi în județ, să rezolvi problemele conjudețenilor, nicidecum să te duci cu ea la întâlniri electorale. De la matale aveam și am așteptări serioase, nu ca de la alde Mocioalcă și Popovici. Matale ești om de afaceri cinstit și corect, un liberal onest și cu frică de Dumnezeu când vine vorba de chivernisirea banului public. Îi dai afară  pe ăia de la Drumuri Județene  ca să faci economii la buget și matale umbli după copite de cai morți cu mașina statului? Se poate una ca asta?  Dacă cu motorul sau elicopterul nu s-a putut, să fi luat bicicleta, că ce e pentru matale 15 kilometri de la Reșița la Bocșa? Sau să te fi rugat de unul dintre colegii de partid să-ți facă loc în mașina lui. Nu cred că Dani Surdu sau Vio Bașag te-ar fi refuzat, că știi cât de mult țin la dumneavoastră! Dar așa?

Să nu mai vii cu postările alea în care faci pe lupul moralist, că nu ține. Nu ține, și gata. Găsește-ți alți fraieri să te creadă sau cântă la altă masă, cum spune o vorbă din popor.

Unii cred că PNL și PSD vor face blat și îl vor susține pe Pascu să ajungă primar. Oricâte fantezii ar trece prin capul unora, lucrul ăsta mi se pare improbabil. Adevărul este însă altul. După dispariția lui Manu Dănilă, liberali au cam rămas în pom și pomul în aer. Speriat ca de bombe, viceprimarul liberal și-a dat și el demisia, derutând total electoralul.  Acum, Sorin Perian e din nou în cărți,  dar ce încredere mai pot avea localnicii într-un om care a dat bir cu fugiții? Oare, se mai pot baza pe seriozitatea lui? De aici și chestia cu blatul aruncată, cel mai probabil, de susținătorii lui Cismăneanțu.

La prima vedere, ambii candidați au șansa lor. La o analiză mai atentă, Cismăneanțu are handicapul unei înfrângeri din poziția de primar cu două mandate la activ. În mod logic, după opt ani de guvernare locală ar fi trebuit să convingă mai ușor electoratul din Bocșa. Două mandate înseamnă suficient pentru a demonstra că ești un bun manager. Să arăți că știi să conduci o primărie și un oraș și să gestionezi problemele cu care se confruntă comunitatea. După rezultatul votului din septembrie, se pare că nu a reușit să convingă electoratul local, unul pretențios, de altfel.

În schimb, Mirel Pascu pare să se situeze în poll-position în grila de start. La o primă strigare,  se bucură de mai multă trecere în rândul localnicilor. Are mai mult tact și putere de convingere. Experiența acumulată de-a lungul timpului și funcțiile ocupate în administrația regională, dar și în cea centrală, reprezintă un atuu pentru cel care astăzi ocupă funcția de viceprimar. Plus apropierea de vectorii de bază ai oricărei comunități, persoane cu notorietate care au avut sau au un cuvânt greu de spus în astfel de momente. De altfel, sondajele de opinie îl indică favorit, la o diferență destul de mare față de următorii competitori. Mai mult ca sigur, candidatul PSD va profita de conjunctura actuală și de fiecare oportunitate ce i se va ivi, mai ales că își dorește mult să câștige primăria.

Dincolo de calcule și speculații, în 27 iunie vom afla răspunsul la întrebarea: Pascu sau Cismăneanțu?  

Dragă Luminița, uită-te la county-managerul județului, care de ieri este trecut la categoria „foștilor“. Și, vorba aia, vorbim de Tinu Vidaicu nu de un oarecine. Om cu CV impresionant în showbiz dar, cât o fost el de prieten la cataramă cu președintele nostru de județ, tot a fost obligat să-și demisia. Cine ar fi crezut acum câteva luni că se va întâmpla una ca asta. Uite că s-a întâmplat. Și, știi de ce? Pentru că deasupra lui Romeo Dunca e cineva mai mare în funcție și-n grad, iar până una, alta, ăla a decis ca Tinu Vidaicu să plece din Consiliul Județean. Așa și cu tine. Te-a adus Dunca să-i fii consilieră, tu o să-ți semnezi demisia, exact ca și Vidaicu. Într-o dimineață vei scrie pe grupul de WahtsApp al Consiliului Județean că este ultima ta zi de muncă. Sigur, nu o să-ți pice bine, dar cineva îți va cere insistent să pleci de acolo. Îți va cere, exact cum procedai și tu cu alții pe când păstoreai pesedeul cărășean, de te credeai nepieritoare. Să nu te aștepți ca Dunca să îți ia apărarea. Ca și în cazul lui Vidaicu, te va lăsa din brațe, înțelegând că în politică, ca și în viața de toate zilele, nu te poți pișa contra vântului.

Te plângi că nu ai unde să te duci? Că rămâi pe drumuri? Eu ce să-ți fac dacă la PSD nu te mai primesc ăia nici dacă îi servești cu cafele și sucuri la conferințele de presă? Cu ce sunt eu de vină că ți-a plăcut mai mult politica decât munca? Să te fi gândit de trei ori înainte de a intra în politică la braț cu Liviu Dragnea, Codrin Stefănescu și Viorica de la Videle. Eu ce să-ți fac dacă te-o mâncat undeva și nu ți-ai văzut de locul ăla de muncă, de la bancă. Recunosc, ai fost ghinionistă, că și alții au făcut ca tine, dar ăia au avut noroc și au scăpat fără dosare la DNA.

I’m sorry. Asta este lumea în care trăim. Vorba lui Nicu Novac: Lumea asta-i rău făcută// Îi faci bine te zăuită// de nu-i faci bine o dată// dușmănit ești viața toată. Așa că, pregătește-te, Luminițo, după Vidaicu tu urmezi la rând!

Apropos de primari, într-o postare pe pagina de Facebook a  Consiliului Județean Caraș-Severin, citim următoarele: „Ultima parte a zilei de lucru de astazi, 18 mai 2021, a fost dedicată celei mai vechi linii de cale ferată montane din România. Presedintele Romeo Dunca, împreună cu arhitectul șef, Luminița Munteanu, directorul CFR Infrastructură, Ion Stoichescu și primarii de la Anina și Oravița au căutat cea mai bună soluție pentru restaurarea a tot ceea ce înseamnă Semmeringul Bănățean“. Poza, nu lasă loc la interpretări: Dunca, Munteanu, Stoichescu, Ursu, Românu.

Bă, ești nebun? Bă, ești prost? De unde dracu ați scos-o pe aia cu Gheorghe Românu primar  la Anina? Păi, voi nu mai știți să conjugați verbul a fi sau vă băgați cracii în Ordinul prefectului Gâfu prin care Românu a fost revocat din funcție? Ia să vă aud! Dacă nu știați, ia puneți mâna pe docomentele Prefecturii și citiți-le din scoarță în scoarță. Sau, întrebați, nu este nicio rușine să vă completați cunoștințele de cultură generală. Dar dacă ați știut, și nu mă îndoiesc de asta, înseamnă dezinformare crasă a opiniei publice. Fake news, pe românește! Dacă o făcea un ziar ca Expressul de Banat al lui Dani Stanciu, aș mai fi înțeles, omul ăsta, vândut până peste cap lui Mocioalcă, Popovici, Hurduzeu, Luminiței Jivan și chiar lui Ilie Mustăcilă (dacă nu știați), asta știe, asta face. Adică, să se lege toată ziua bună ziua de ceea ce a făcut în trecut președintele nostru, și de ceea ce nu face de când e jupân la județ. Dar când știrea, pardon, dezinformarea, vine pe relația Consiliului Județean, este impardonabil. E o încercare de mistificare a realității și este grav pentru că o instituție atât de serioasă și de sobră, până mai ieri, umblă cu cioara vopsită.

Așa că, domnule Dunca, ia pune-te matale în fața calculatorului și fă un UPDATE la textul cu pricina, tastează o dezmințire prin care îți ceri scuze, în numele Consiliului Județean, regretând faptul că dintr-o eroare l-ați făcut primar pe Românu. Nu de alta, dar s-ar putea ca Ghiță al vostru să te dea în judecată pentru…calomnie!

FOTO: Pagina FACEBOOK Consiliul Județean