15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 horizontal https://subiectiv.net 25 0 1
theme-sticky-logo-alt
https://subiectiv.net/wp-content/uploads/2020/09/HURDUZEU.jpg
Interviu
la sfarsit de mandat

Interviu cu deputatul Silviu Hurduzeu, candidatul PSD la președinția Consiliului județean.

– Suntem la sfârșit de campanie electorală, cu trei zile înainte de alegerile de duminică. Cum vi s-a părut acest timp petrecut în mijlocul oamenilor pe care ați încercat să-i convingeți să vă voteze?

Pot spune că au fost aproape 30 de zile intense, cu peste o sută de întâlniri cu electorale, cu deplasări dintr-un capăt într-altul al județului, cu nopți nedormite. De altfel, înainte de campanie îmi promisesem să ajung în fiecare comună din județ, să ne întâlnim cu oamenii de acolo, să le prezentăm atât programul de guvernare al PSD, cât și proiectele mele viitoare. Într-un cuvânt, am avut parte de un program încărcat, dar și cu multe satisfacții, constatând că electoratul s-a dovedit receptiv la mesajele transmise de mine și echipa mea, una deosebită, harnică și disciplinată, alcătuită în mare parte din tineri, cărora le mulțumesc pentru implicarea lor.

–  În afară de această echipă, trebuie spus că în multe rânduri ați avut lângă dumneavoastră pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, și pe premierul României, Marcel Ciolacu.

– Mereu am recunoscut că mă bucur de sprijinul celor doi. Domnul președinte Ciolacu a fost în Caraș-Severin, m-am întâlnit cu dânsul la Timișoara și am continuat să ținem legătura atât pe linie de partid, cât și pe probleme de natură economică.

– Apropos de aceste probleme despre care pomeneați, vizita de lucru a domnului Ciolacu tocmai acest aspect a vizat.

– Așa este. Afirmațiile făcute de dânsul atunci cum că „Industrializarea României începe cu UCMH” nu poate decât să ne bucure, să ne dea speranțe în privința viitorului celor două mari uzine, printre primele înființate în România, cea de la Oțelu Roșu și de la Reșița.

– Aveți deschidere la București și odată cu dumneavoastră și județul. Cât de important este acest lucru?

– Mult, mult de tot. Înainte de a fi ministru și prim-vicepreședinte al PSD, Sorin Grindeanu este cărășean născut în Caransebeș. Este de-al nostru, cum se spune în popor. Și când spun de-al nostru, mă gândesc la faptul că ajută toate comunitățile, indiferent de culoarea politică. Primarul Reșiței, Ioan Popa, și președintele Romeo Dunca pot confirma acest lucru. Sorin tratează cu aceeași monedă fiecare localitate în parte, ceea ce impune respect chiar și din partea adversarilor politici.

– Încrezător într-un rezultat bun duminică?

Fără doar și poate. PSD câștigă șefia și majoritatea în Consiliul județean. Și mai cred că vom avea primari în mai bine de jumătate din localitățile județului.

– Pe ce vă bazați când spuneți aceasta?

– Pe faptul că oamenii s-au săturat de certuri, scandal și de jigniri, de procese în instanță, de drumuri neasfaltate, de promisiuni neonorate. Oamenii vor să revină la normalitate, la o administrație care să țină seama de realitate, la o viață în care județul Caraș-Severin să redevină ce a fost cândva

P. E.

Interviu cu Ionuț Popovici, candidatul PSD la conducerea Primăriei Reșița.

– Supărat rău, domnule Popovici. O campanie la firul ierbii, cum s-ar spune, cu atacuri la deposedare și cu exemple argumentate cu fotografii și filmulețe.

– Da, am ales să fac o astfel de campanie, stând de vorbă cu pensionarii, oamenii nevoiași, dar și cu cei care vor cu adevărat o schimbare în primărie. Am făcut asta pentru că, Reșița nu înseamnă doar tramvaiul, promenada de pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, centrul civic și proiectele primarului Popa, foarte costisitoare.

– Și ce mai înseamnă, domnule Popovici orașul în care v-ați născut?

– În mod realist, lucru pe care îl poate constata orice om de bună credință, Reșița înseamnă și:  cartiere fără apă, fără canalizare și drumuri neasfaltate, de parcă nu am fi în secolul XXI. Înseamnă locuri de muncă puține și prost plătite, înseamnă lipsa cofinanțărilor la multe dintre proiectele care astăzi sunt în execuție, înseamnă un grad de îndatorare către maxim al Reșiței pe următorii zeci de ani, datorii care vor fi plătite de către copiii noștri, poate de către nepoții noștri. Când vine vorba de bani, respectul față de reșițeni este egal cu zero.

– Ce vreți să spuneți?

– Că primăria  îi jupoaie de vii pe reșițeni. Nu scapă un prilej când vine vorba de bani la buget. Un singur exemplu, a desființat parcările de domiciliu de pe Bulevardul Republici, cel din Govândari, dar nu a înființat altele. Ba mint, sunt parcă cu plată, care nu rezolvă deloc problema. A pus taxare și în parcarea de la Spitalul Județean, pentru aparținătorii persoanelor internate acolo. Oare e normal să se întâmple una ca asta? Primarul Popa a promis parcări pe pământ, sub pământ, supraetajate, colorate și mai știu eu cum. Vă întreb, s-a întâmplat ceva în acest sens sau au rămas doar promisiunile futuriste?

– În campanie ați purtat un jurnal cu dumneavoastră. La ce l-ați folosit, domnule Popovici?

– În el mi-am însemnat toate supărările și necazurile celor cu care am stat de vorbă. Și nu au fost puține, dovadă că până acum am umplut vreo patru.

– Aveți un mesaj pentru electoratul reșițean?

– Desigur, să voteze Ionuț Popovici la primărie și Silviu Hurduzeu la Consiliul județean, precum și listele de consilieri social-democrați. Împreună vom face performanță la Reșița și în județ. Și vreau să le mai spun că minciuna, manipularea, experimentele pe reșițeni și falimentul iminent al Reșiței trebuie oprite urgent!

P. E.

3 mai 2024

Interviu cu Silviu Hurduzeu, candidatul PSD la șefia Consiliului Județean

– Domnule Hurduzeu, mai o săptămână de chin, de promisiuni, de speranțe. Duminică, 9 iunie, se va încheia o nouă campanie electorală, cu bune și cu rele.

– De ce spuneți că va fi o săptămână de chin și de promisiuni? Poate pentru alții, nu pentru mine și echipa mea. Pentru noi nu a fost un chin, ci o bună ocazie să le spunem oamenilor ce-i așteaptă în viitor. PSD are pregătit un program de guvernare care cuprinde toate domeniile. Cât privește promisiunile, s-a văzut că noi nu doar promitem, ci și ne ținem de cuvânt.

– Aceasta spun toți politicienii, indiferent de culoarea și de ideologia lor.

– Ei, nici chiar așa. Cel puțin noi ne ținem de cuvânt. Să vă reamintesc doar trei lucruri pe care le-am promis și s-au materializat sau sunt pe cale să se materializeze în perioada următoare. Vorbesc de reluarea activității la uzina din Oțelu Roșu, după o întrerupere de foarte mulți ani, de repornirea SC Arsenal Reșița, unde urmează să se fabrice obuze, și de trecerea Uzinei Constructoare de Mașini în portofoliul Hidroelectrica. Aceasta înseamnă locuri de mună, stabilitate și siguranța zilei de muncă.

– O campanie obositoare? Agresivă?

– Eu cu echipa mea ne-am propus să ajungem peste tot în județ, și ne vom ține de cuvânt. Am fost aproape de oameni, le-am spus despre ceea ce vrem să facem, le-am ascultat necazurile pe care le au, promițându-le rezolvarea dacă vom ajunge să conducem Consiliul județean. Am făcut o campanie normală, sănătoasă, lăsându-i pe alții să arunce cu noroi, să-și arate frustrarea și neputința.

– Un mesaj pentru competitori în această ultimă săptămână de campanie?

– Da, să lăsăm minciunile și jignirile de-o parte, Să ne prezentăm realizările și oferta electorală, dacă avem așa ceva, ca oamenii să aleagă în cunoștință de cauză.

P.E.

crina martie 2024

Interviu cu Ioan Crina, liderul grupului de consilier județeni.

– Chiar așa, domnule Crina?

– Chiar așa.

– Vorbiți de destructurarea unui grup infracțional, de hoție pe față…

„Vechiul aparat s-a defectat. Firma care-l exploata avea bani ca să-l repare, dar a făcut un raport că nu mai poate fi pus în funcțiune, că e vechi etc. RMN-ul vechi a fost vândut la altă firmă și acum funcționează undeva în județul Călărași. De la sine putere, managerul spitalului a luat hotărârea să facă un contract de vânzare a aparatului cu 10.000 de euro, a încasat banii și a semnat procesul verbal de predare-primire”. Asta cum se numește, în condițiile în care aparatul respectivfusese evaluat la mult mai mult, undeva la 343.000 de lei?

– V-am auzit vorbind în plenul ședinței de CJ de fapte penale, de data aceasta legate de noul aparat RMN. De fapt, cum stau lucrurile în realitate?

Cei care acum fac RMN nu au contract cu CJAS pentru că nu au medic angajat, iar interpretarea investigațiilor se face on-line de cineva de pe la Craiova. „Eu eram curios să văd cum s-a făcut achiziția, dar achiziția nu este pe SEAP. S-a încercat să se urce pe SEAP un contract de studii imagistice în valoare de peste nouă milioane de lei pe an, timp de zece ani. Asta ține de penal”.

– Continuați să fiți supărat pe activitatea președintelui Dunca până în ultima zi din acest mandat…

– Nici nu pot să fiu altfel, când văd câte prostii a a făcut acest om la con ducerea CJ. Romeo Dunca, a inițiat discuțiile cu șefii de secții pentru ca aceștia să spună ce aparate le sunt necesare. Până acum însă, pe poarta spitalului nu a intrat nicio nouă achiziție deși județul are disponibili 82,6 milioane lei din excedentul bugetar pe anul trecut. În această sumă sunt prevăzute și aparatele necesare spitalului însă acestea întârzie să apară. Toate aparatele pe care le avem prinse în buget sunt pentru spital dar nu ați mișcat un deget. Pentru spital n-ați pornit nici măcar o achiziție, nu faceți nimic acolo. Eu am solicitat celor care se ocupă de achiziții publice și-mi spun că n-au primit nimic de la dumneavoastră”

P. E.

silvica

Interviu cu Silviu Hurduzeu, președintele PSD Caraș-Severin

Într-o astfel de postură se află și deputatul PSD Silviu Hurduzeu, președintele social-democraților cărășeni. Un politician cu multă experiență în politică, echilibrat, dispus la dialog.

Domnule Hurduzeu nu ar fi fost mai confortabil să fi rămas în Parlamentul României? Sau mai bine zis, de ce vreți să vă întoarceți acasă?

– Îmi doresc revenirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş – Severin pentru că eu cred că judeţul nostru merită şi poate mai mult. Instituţiile publice trebuie repuse în slujba cetăţeanului, iar scandalul politic perpetuu generat de Romeo Dunca trebuie înlocuit de construcţie pe baze sănătoase: proiecte, seriozitate şi consens politic.

– Să înțeleg că această campanie electorală se va baza pe o luptă surdă între liderii celor două partide, PSD și PNL?

– Nicidecum. Eu îmi propun să duc o campanie electorală pozitivă în care să-mi prezint programul de guvernare judeţeană, care cred eu că poate să conducă la dezvoltarea judeţului nostru şi să creeze oportunităţi. Vreau să câştig această competiţie electorală convingându-i pe cărăşeni. Victoria trebuie să genereze optimism şi să ne aducă împreună, pentru că, din scandalul actual, nimeni nu câştigă.

– Bănuiesc că aveți argumente care să vă susțină convingerea că veți reveni la Consiliul Județean.

– Îndeplinim toate condiţiile pentru a face pas înainte: avem proiecte, avem fonduri alocate şi prieteni importanţi la Bucureşti şi la Bruxelles care sunt dispuşi să ne susţină. Este important ca echipa de la nivelul Consiliului Judeţean să fie şi ea solidă, pricepută şi serioasă, capabilă să întreţină dialoguri instituţionale atât de importante pentru a mişca lucrurile în direcţia pozitivă. În plus PSD este partidul matur şi serios.

– Același lucru îl pot spune și liberalii despre ei.

– Ei pot spune multe, dar eu vreau să asigur electoratul cărășean că forţa noastră vine din experienţă şi pricepere. De partea cealaltă, PNL este un partid aflat în stare de dezagregare ca urmare a luptelor intestine generate de stilul conflictual al actualului preşedinte de CJ.

De aceea îi îndemn pe cărășeni să ne voteze cu speranţă, să aleagă, să creadă și ei în Caraş – Severin, pentru că împreună, putem face lucruri extraordinare, dar pentru aceasta avem nevoie de susţinerea lor pe 9 iunie.

P. E.

luva

Interviu cu Luca Mălăiescu, candidatul PSD pentru Primăria Oțelu Roșu

– Sunteți în fața celui de-al patrulea mandat de primar. Mai aveți emoții în alegerile de duminică.

– Emoții sunt mereu și am avut tot timpul, pentru că niciodată nu mi-am subestimat contracandidații mei. Mereu am plecat de la premisa că și ei au calități de conducător, din moment ce au fost desemnați să candideze. Recunosc că de data aceasta emoțiile sunt mai mari decât altădată.

– De ce spuneți aceasta?

– Pentru că PSD și-a propus să recâștige șefia Consiliului Județean, precum și majoritatea în această instituție. În plus, obligatoriu trebuie să câștigăm două treimi din primăriile județului.

– Comparativ cu 2020, șansele sunt mai mari acuma?

– Cu siguranță că sunt mai mari, în condițiile în care în ultima jumătate de an mulți primari liberali au făcut pasul spre noi, ei alăturându-se acelor edili, foști PMP, care au găsit în PSD un partener de dialog.

– Că vorbeați de câștigarea șefiei CJ, Silviu Hurduzeu se poziționează în pole position pe ultima sută de metri?

– Silviu este câștigător de pe acum. Peste tot unde am fost în campanie a reușit să adune în jurul său sute de oameni. Fie că vorbim de Valea Almăjului, Clisura Dunării, Valea Carașului sau Valea Bistrei ori de mediul urban. Și asta pentru că Silviu le-a vorbit oamenilor despre proiectele sale și despre programul PSD de guvernare și nu s-a pierdut în subiecte cu tentă de cancan ieftin.

P. E.

mirel

Interviu cu Mirel Pascu, candidatul PSD la Primăria Bocșa.

– Pe ce vă bazați, domnule Pascu, că la Bocșa va câștiga PSD?

– Am încredere că putem duce la bun sfârșit toate proiectele începute și putem iniția altele noi, importante pentru oraș și comunitate. Echipa de consilieri este alcătuită din oameni valoroși, care au făcut performanță la locurile lor de muncă.

– Am văzut că aveți o relație bună și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ceea ce reprezintă un avantaj pentru un provincial care merge la București să rezolve problemele urbei.

– Așa este, domnul ministru ne-a sprijinit mereu ori de câte ori am avut nevoie.  Centura ocolitoare a orașului Bocșa este doar un exemplu în acest sens. Aceeași înțelegere și din partea lui Silviu Hurduzeu, care siguranță va fi noul președinte al Consiliului Județean, dar și a lui Flavius Nedelcea, ministru secretar de stat. Noi toți suntem o echipă unită și legată prin dorința de a face bine pentru comunitățile noastre.

– Cu ce gânduri ați intrat în competiție?

– Intrăm în competiție pentru un nou mandat fiindcă ne dorim pentru copiii noștri un oraș civilizat, ne dorim ca aceștia să se întoarcă acasă cu mândrie! Iar la finalizarea lucrărilor, am convingerea că fața orașului Bocșa va fi schimbată! Va fi mai primitoare pentru bocșeni și mai atractivă pentru străini.

Să înțelegem că în seara de 9 iunie destupați șampania?

Cu siguranță așa va fi. Dar pentru aceasta avem nevoie de votul susținătorilor noștri. De aceea fac apel la înțelepciunea celor care cred în valorile pe care PSD le promovează, să vină alături de mine, de echipa mea de consilieri, ca împreună să reînviem această casă a noastră: Bocșa.

P. E.

a.t.

Interviu cu Adrian Torma, candidatul PSD la Primăria Moldova Nouă.

– Iată-vă din nou în postura de candidat la fotoliul de primar. Emoție sau determinare? Ori dorința de a câștiga din nou, de a redobândi ceea ce vi s-a „furat” în urmă cu patru ani?

– Emoția este inerentă, chiar dacă experiența avută în Senatul României îmi dă încredere în privința alegerilor din data de 9 iunie. Există și determinare, dar și dorința de a câștiga, pentru a dovedi oamenilor că ceea ce s-a întâmplat în 2020 a fost o greșeală impardonabilă.

– Cum găsiți orașul de la Dunăre înaintea acestor alegeri locale?

– Sincer, este trist și dezolant. Primarul de acum a zăcut într-o profundă stare de letargie, nereușind să facă mai nimic din ceea ce promitea în urmă cu patru ani. Singurul capitol la care excelează este cel al angajărilor în primărie pe criterii de nepotisme. Ca să vă faceți o idee, astăzi în Primăria Moldova Nouă sunt cu 40 de angajați mai mulți decât în mandatul meu. O organigramă stufoasă și neproductivă. Spre exemplu, în departamentul „Fonduri europene” lucrează 25 de angajați, de trei ori mai mulți decât în 2020.

– Am văzut că ați luat la pas fiecare cartier și zonă pentru a lua pulsul orașului. Aveți motive de întristare?

– Cum să nu. Orașul nu doar că nu a făcut pași înainte, dar parcă a rămas în urma celorlalte orașe din județ. E adevărat, din biroul de primar, totul este roz, localnicii sunt fericiți și optimiști. În realitate, însă problemele sunt multe, lipsite de implicarea conducerii primăriei.

– Mai concret.

– Iau exemplul celor trei blocuri din centrul civic, 11, 12 și 13 care trebuiau reabilitate pe bani europeni. Din păcate, actualul edil a decis să anuleze proiectele pentru care exista finanțare și să nu le mai reabiliteze.

– Există o explicație care să justifice sistarea lucrărilor?

– Da, există. Și încă unul hilar. Că și primăria trebuia să cofinanțeze aceste proiecte, dar nu au fost bani. Și nu vorbim de o sumă mare. Era un proiect pilot prin care, pe bani europeni, am fi reușit să anvelopăm cele trei imobile de locuit.

– S-ar fi putut face mai mult pentru oraș în toți acești ani?

– Sigur, lucrurile ar fi putut sta cu totul altfel,  dacă nu ne-ar fi fost furat în mod nedemocratic mandatul din 2020.  Dar nu e nici o problemă, după 9 Iunie 2024 reintrăm în normalitate și continuăm implementarea tuturor proiectelor mele.

P. E.

martie 2023

Interviu cu Felix Borcean, candidatul PSD la Primăria Caransebeș

– V-a prins flama, domnule Borcean. Văd că țineți cu tot dinadinsul să atingeți performanța mentorului dumneavoastră, Marcel Vela, și el cu trei mandate de primar.

– În politică este ca și în viața de zi cu zi. Faci un lucru din curiozitate, după care continui când vezi că devine interesant descoperind lucru noi, ca în cele din urmă să te „prindă” cu totul.

– Să înțeleg că e greu începutul?

– Eu nu m-am gândit niciodată și nici nu mi-am dorit să fiu primar. Până în 2016 am preferat să privesc totul de pe margine, să observ și să înțeleg fenomenul politic. Și nici după ce am ajuns primar nu am realizat ce înseamnă cu adevărat politica. Abia în momentul în care au apărut disensiunile și, mai apoi, ruptura de foștii mei colegi, mi-am dat seama că politica e un lucru pentru oameni mari și dacă nu ai determinarea necesară, te termină alții.

– Dumneavoastră ați scăpat nevătămat, semn că ați avut determinarea de care vorbeați.

– Se poate spune și așa, în condițiile în care mai mult am prestat ca și „independent”, decât ca primar afiliat la vreun partid.

– Să recunoaștem că sunteți un primar norocos, cu susținere la București, la Guvern și nu doar.

– Dacă e să vă referiți la ministrul Sorin Grindeanu și la deputatul Silviu Hurduzeu, putem spune și așa, dar să nu uităm că și la Primăria Caransebeș am o echipă sudată, profesionistă, pe care mă sprijin mereu.

– Cu ce proiecte veniți în fața electoratului?

– Ele sunt multe și, probabil, în timp vor mai veni și altele. De exemplu,  am în vedere: Revitalizarea zonei centrale a municipiului Caransebeș, extinderea zonei pietonale și amenajarea spațiilor verzi (2025-2026);

Modernizarea locului de joacă din Parcul Dragalina; elaborarea unui regulament pentru întreținerea fațadelor monumentelor istorice din centrul municipiului și pentru identitatea cromatică a acestora;

Realizarea unui hub cultural pentru industrii creative în clădirea microhidrocentralei din Caransebeș (prima hidrocentrală din Europa);

Modernizarea pieței agroalimentare și a pieței de cereale; execuția pistelor pentru biciclete pe străzile: Romanilor, Târgului, Sebeșului, Muntele Mic, Traian Doda, Punții, Primăriei, Avram Iancu, Dâlmei; modernizarea străzilor și a trotuarelor pe străzile Dâlmei, Teiușului, Muntele Mic;

Crearea unor insule ecologice pentru colectarea deșeurilor menajere, demolarea fostei săli de sport a Școlii Generale Nr. 8 și conversia zonei în spațiu verde pentru recreere dedicat școlii; extinderea și construirea a trei corpuri noi de clădire în cadrul Spitalului Municipal de Urgență.

P. E.

La noi a fost invers. Primarii care au câștigat alegerile au început mandatul cu paranghelii, să le arate mucioșilor cine a ajuns la putere. După zicala „Ce-i în mână nu-i minciună“, chibiții au încins hora, brâul și ardeleana. La Ocna de Fier au adus formația, au dat dedicații fără număr consilierilor locali, primarului și chiar viceprimarului, încă neales. Nu a fost uitat nici președintele Consiliului Județean și toți cei de la care ei așteaptă o ușă deschisă la nevoie, o angajare. Și ca totul să intre în istorie, au postat pe You Tube filmul cu paranghelia. Belea mare, când au văzut ăia de la județ cu ce se ocupă liberalii de la Ocna de Fier. Pupincuriștii au șters repede filmulețul, dar era prea târziu.

La Bocșa, fanii edilului ales, tot liberali, Dănilă Emanuel (Manu) n-au încins hora, dar o dedicație pe You Tube tot au dat. Ceva în genul: „Să trăiască domn’ primar// Că-i om bun și gospodar// Că-i om bun și gospodar// De-aia a fost ales primar“. Nu de alta, dar să vadă toată lumea cât este de iubit Manu ăsta, chiar înainte de a demonstra ceea ce poate. Este adevărat, e ridicol ce se întâmplă cu postările astea, dar tot mai bine e la noi decât la alții, unde prostia a fost dusă la cote inimaginabile.

La Deveselu, de exemplu s-a mers și mai departe, de s-a crucit Europa și lumea întreagă. Bașca, militarii americani, aflați la datorie departe de casă, care au văzut multe pe unde au trecut până acum, dar așa ceva nici măcar în povestirile lui Mark Twin nu întâlniseră. Unchiul Sam și ai lui s-au frecat la ochi, și-au ciupit casul și urechile să se asigure că totul este aevea. Și de data aceasta oltenii s-au făcut de menune, votând un decedat, iar în semn de bucurie că mortul lor câștigase întrecerea cu cei vii, s-au dus la cimitir și au luat sârba înainte, cum e obiceiul locului.

Și vreți să ne mai facem bine ca națiune? Cât e lumea!

Ți-o trase cu subiect și predicat. Și nu așa, ci cu argumente solide, unu și unu pentru care nu ar trebui gugulanii să te aleagă primar. Și nu un motiv, două, ci zece la număr. Un decalog în variantă facebook-sistă: că nu ești de-al ălora care merg cu tine în campanie, ci că ești de-al celorlalți, dar care s-au lepădat de tine. După Ioan fără de Țară (John Lackland, cum ar fi spus englezul la anul 1198) tu ai ajuns un fel de Felix fără de partid. Nici în carul pesedist, nici în căruța liberală. Dacă și Mocio a intrat în horă, să știi, Felix, că e groasă. Ori că le este frică de tine. Depinde din ce parte privești lucrurile. Parol. E adevărat, Mocioalcă nu greșește mult când spune că ești așa și pe dincolo. Că te ții măreț și le dai peste nas și unora, și altora. E vulpe bătrână și are nasul fin. Simte mirosul de cum coboară Stârmina spre Severin când vine acasă de la Parlament. Tu, însă, ai atuurile tale. Ești un fel de Petre Roman, dar cu mai puțin păr, cu lipici la electoratul de ambele sexe, după cum am citit comentariile de pe Facebook.

Așa că, ai grijă. Până duminică mai sunt patru zile. Fii atent să nu treci pe lângă vreo casă în construcție sau dărăpânată, să-ți cadă vreo țiglă în cap. Din întâmplare. Uită-te pe unde calci, să nu-ți scrântești cumva piciorul, că ajungi pe mâna doctorilor de la spital și ai pus-o! Te bagă ăia în gips până la gât. Lasă trotineta în scara blocului, să nu cumva să dai peste vreun pieton, că rămâi și fără caii de la bicicletă. Salută pe tot omul în uniformă și cu chipiu pe care îl întâlnești pe stradă, să nu se creadă că ai ceva cu ei. Vineri, ține post negru, fără mâncare și fără alte cele. Doar cu apă sfințită și aia s-o bei cumpătat, să-ți ajungă o sticlă de jumătate toată ziua. Du-te la catedrală și aprinde lumânări în sănătatea adversarilor, că așa e frumos și lăsat de la Dumnezeu, să-ți iubești aproapele. Și poartă mască, Felix, că nu se știe de unde îți sare în cale covidul ăsta. Nu te juca cu cine nu trebuie!

Dacă respecți toate aceste sfaturi, te asigur că prinzi rezultatul alegerilor de duminică teafăr și sănătos, iar luni îți bei cafeaua în biroul (semi) oval de la primărie!