15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 horizontal https://subiectiv.net 25 0 1
theme-sticky-logo-alt
Please assign a Header Menu.
https://subiectiv.net/wp-content/uploads/2020/09/HURDUZEU.jpg
Interviu

La noi a fost invers. Primarii care au câștigat alegerile au început mandatul cu paranghelii, să le arate mucioșilor cine a ajuns la putere. După zicala „Ce-i în mână nu-i minciună“, chibiții au încins hora, brâul și ardeleana. La Ocna de Fier au adus formația, au dat dedicații fără număr consilierilor locali, primarului și chiar viceprimarului, încă neales. Nu a fost uitat nici președintele Consiliului Județean și toți cei de la care ei așteaptă o ușă deschisă la nevoie, o angajare. Și ca totul să intre în istorie, au postat pe You Tube filmul cu paranghelia. Belea mare, când au văzut ăia de la județ cu ce se ocupă liberalii de la Ocna de Fier. Pupincuriștii au șters repede filmulețul, dar era prea târziu.

La Bocșa, fanii edilului ales, tot liberali, Dănilă Emanuel (Manu) n-au încins hora, dar o dedicație pe You Tube tot au dat. Ceva în genul: „Să trăiască domn’ primar// Că-i om bun și gospodar// Că-i om bun și gospodar// De-aia a fost ales primar“. Nu de alta, dar să vadă toată lumea cât este de iubit Manu ăsta, chiar înainte de a demonstra ceea ce poate. Este adevărat, e ridicol ce se întâmplă cu postările astea, dar tot mai bine e la noi decât la alții, unde prostia a fost dusă la cote inimaginabile.

La Deveselu, de exemplu s-a mers și mai departe, de s-a crucit Europa și lumea întreagă. Bașca, militarii americani, aflați la datorie departe de casă, care au văzut multe pe unde au trecut până acum, dar așa ceva nici măcar în povestirile lui Mark Twin nu întâlniseră. Unchiul Sam și ai lui s-au frecat la ochi, și-au ciupit casul și urechile să se asigure că totul este aevea. Și de data aceasta oltenii s-au făcut de menune, votând un decedat, iar în semn de bucurie că mortul lor câștigase întrecerea cu cei vii, s-au dus la cimitir și au luat sârba înainte, cum e obiceiul locului.

Și vreți să ne mai facem bine ca națiune? Cât e lumea!

Ți-o trase cu subiect și predicat. Și nu așa, ci cu argumente solide, unu și unu pentru care nu ar trebui gugulanii să te aleagă primar. Și nu un motiv, două, ci zece la număr. Un decalog în variantă facebook-sistă: că nu ești de-al ălora care merg cu tine în campanie, ci că ești de-al celorlalți, dar care s-au lepădat de tine. După Ioan fără de Țară (John Lackland, cum ar fi spus englezul la anul 1198) tu ai ajuns un fel de Felix fără de partid. Nici în carul pesedist, nici în căruța liberală. Dacă și Mocio a intrat în horă, să știi, Felix, că e groasă. Ori că le este frică de tine. Depinde din ce parte privești lucrurile. Parol. E adevărat, Mocioalcă nu greșește mult când spune că ești așa și pe dincolo. Că te ții măreț și le dai peste nas și unora, și altora. E vulpe bătrână și are nasul fin. Simte mirosul de cum coboară Stârmina spre Severin când vine acasă de la Parlament. Tu, însă, ai atuurile tale. Ești un fel de Petre Roman, dar cu mai puțin păr, cu lipici la electoratul de ambele sexe, după cum am citit comentariile de pe Facebook.

Așa că, ai grijă. Până duminică mai sunt patru zile. Fii atent să nu treci pe lângă vreo casă în construcție sau dărăpânată, să-ți cadă vreo țiglă în cap. Din întâmplare. Uită-te pe unde calci, să nu-ți scrântești cumva piciorul, că ajungi pe mâna doctorilor de la spital și ai pus-o! Te bagă ăia în gips până la gât. Lasă trotineta în scara blocului, să nu cumva să dai peste vreun pieton, că rămâi și fără caii de la bicicletă. Salută pe tot omul în uniformă și cu chipiu pe care îl întâlnești pe stradă, să nu se creadă că ai ceva cu ei. Vineri, ține post negru, fără mâncare și fără alte cele. Doar cu apă sfințită și aia s-o bei cumpătat, să-ți ajungă o sticlă de jumătate toată ziua. Du-te la catedrală și aprinde lumânări în sănătatea adversarilor, că așa e frumos și lăsat de la Dumnezeu, să-ți iubești aproapele. Și poartă mască, Felix, că nu se știe de unde îți sare în cale covidul ăsta. Nu te juca cu cine nu trebuie!

Dacă respecți toate aceste sfaturi, te asigur că prinzi rezultatul alegerilor de duminică teafăr și sănătos, iar luni îți bei cafeaua în biroul (semi) oval de la primărie!

De ce pe mine? Doar pentru că eram cel  mai înalt de acolo, cu kilograme mai multe? Sau pentru că m-ai văzut mai prost în grupul ăla de oameni adunați să-i aștepte pe unii care întârziau să vină, să-i ascultăm pe alții a căror meserie este să vorbească, să îndruge verzi și uscate?  Dintre toți care erau acolo, doar pe mine m-ai ales! Ți s-a pus pata și ai făcut ce ai simțit? Sau în cazul tău nu funcționează nicio logică? Am auzit că iei la rând și tânăr, și bătrân, fără să-ți pese că e femeie sau bărbat. Înțeleg, dar, totuși, eu cu ce ți-am greșit? Erau destui acolo, în piață, mai frumoși și mai deștepți, mai pricăjiți, mai inofensivi, mai precauți și mai cu frică de Dumnezeu. Nu știi să răspunzi, nu-i așa? Sau nu vrei. A, am uitat, pe tine nu te poate trage nimeni la răspundere. Ai legea ta.

Recunosc, nici eu nu am crezut în tine. Știam că exiști, că pe unde treci lași în urmă durere, teamă și lacrimi, dar nu am crezut nicio clipă în forța cu care erai prezent zi de zi, seară de seară în rapoartele oficiale. Te-am persiflat, ți-am dat bobârnace în editoriale mele, am făcut mișto de tine pe unde am putut, am spus, și chiar am scornit bancuri despre tine și neamul tău, ți-am râs în nas și mi-am imaginat cum îți trăgeam bretelele de la pantalonii ce stau să cadă de pe tine, doar ca să mă distrezi cu prietenii mei. Ha, ha, ha!  

Pentru moment, ai câștigat lupta dusă amândoi. M-ai ales pe mine poate și pentru a-mi demonstra că existi și că prezența ta nu este doare scorneală mediatică. Că totdeauna este bine să pui răul înainte. Mi-ai dat o lecție de viață dar, te asigur, că mă voi lupta în continuare cu tine. Știu că îmi va fi greu, mă aștept la ce-i mai rău din partea ta, să-mi faci viața un calvar, dar sunt pregătit să îți fac față, oricât de traumatizant ar fi. Și știi pe ce mă bazez? Pentru că am de partea mea medicii, familia, colegii, prietenii și cunoscuții care îmi sunt aproape în aceste momente.

Și te asigur, ticălosule, perfidule, lașule că la sfârșitul acestui război voi ieși învingător. Așa să știi, Mister COVID-19. ÎNVINGĂTOR!

– Sunteți unul dintre oamenii de afaceri cărășeni care au acceptat propunerea autorităților ca în locațiile pe care le au în proprietate să fie cazat personalul de asistență socială, dar și lucrătorii ISU și SMURD din Oravița. Cum am putea explica gestul dumneavoastră?

Am considerat că este de datoria mediului de afaceri pentru a ajuta comunitatea din care face parte într-o perioadă atât de complicată. Din păcate, distanțarea socială ne face să ne sălbăticim și, atunci, eu am fost unul care a ales să lucreze. Unii poate comentează faptul că eu merg pe drum, merg pe jos. Trebuie să merg între locații, trebuie să merg să verific, iar eu am ales să lucrez și să încerc să țin cât mai mulți oameni din câți am avut și, atunci, am ales să îi ajut. Primul instinct ăsta e, să ajuți un om. Dacă ești de bună credință, nu pui problema de bani sau de alte interese personale.

– Mă gândesc, totuși, că ați făcut acest lucru și din interese pecuniare, ca orice om de afaceri

S-ar putea să vă dezamăgesc, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor persoane care au văzut doar partea frumoasă a „afacerii“, care nu e deloc profitabilă. Totul s-a făcut la înțelegere cu cei de la județ, cu responsabilii care ne-au spus că au un buget limitat: 16 lei pe zi, pentru trei mese – mic dejun, prânz și cină –  și 50 de lei cazare pentru fiecare om. În total, 66 de lei cu care trebuie să asigurăm cazare și masă la o persoană. Am fost de acord să facem aceasta, fiindcă așa am crezut că trebuie să ne scoatem măcar cheltuielile, dar și să încercăm să ajutăm să aibă unde să stea pentru că altfel nu aveau alternativă, în altă parte nu vroiau să meargă, condițiile sunt foarte proaste oriunde ar fi oferit primăria sau altcineva față de aici unde sunt, totuși, condiții de hotel de trei stele.

– Vreți să spuneți că, deși au apelat la înțelegerea dumneavoastră, autoritățile s-au dovedit zgârcite?

Vreau să spun că una se vorbește în spațiul public și alta este în realitate. Nici vorbă de sumele alocate pentru cazarea și masa unui carantinat, parcă 300 de lei, vehiculate peste tot. V-am spus, a trebuit să le asigurăm hrana din 16 lei pe zi.

– Din câte știm, în afara personalului Centrului de Îngrijire și Asistență Oravița aveți cazați și lucrători ISAU și SMURD. Aceleași probleme le-ați întâlnit și în cazul lor?

Pe lângă cei 22 de angajați ai Centrului, avem cazați și personal ISU și SMURD din Oravița. Recunosc, la început nu m-am gândit la plată, însă, ulterior, i-am întrebat dacă au alocat ceva bani în acest sens, măcar să plătească curentul pentru ceea ce foloseau acolo, fiindcă încălzirea a fost în primele săptămâni pe bază de curent electric. Mi-au spus că nu au nici un ban, nu aveau nimic alocat și atunci am înțeles că trebuie, că e datoria mea să fac ceva pentru ei.

– În concluzie…

V-am spus, nu este o afacere profitabilă, după cum mulți cred.

– Domnule deputat, ați formulat săptămâna aceasta o Declarație politică, intitulată „Pas cu pas spre faliment“, prin care vă exprimați nemulțumirea față de activitatea Guvernului Orban și a președintelui Klaus Iohannis. De ce acum și nu după ce va trece pandemia de Covid-19

De la declararea stării de urgență au trecut mai bine de 50 de zile. Tuturor guvernelor noi li se acordă o perioadă de grație, pe parcursul căreia toată lumea așteaptă să descopere viziunea socio-economică a acestora. Este și cazul acestui guvern, chiar dacă este condus, de fapt, de președintele României. Nu este primul în această situație. Și, probabil, nici ultimul.

– Și ce a descoperit în aceste 50 de zile Grupul Parlamentar Pro România din Camera Deputaților?

Perioada de grație, suprapusă stării de urgență, ne-a dezvăluit un executiv fără niciun fel de viziune, un executiv dispus să se contrazică permanent, un executiv fără niciun plan, condus pe principiul «văzând și făcând». Dacă în cazul crizei de sănătate, Iohannis și Orban au putut beneficia de experiența unor profesioniști (Streinu Cercel sau Raed Arafat), iar efectele negative au putut fi mult diminuate, în cazul crizei economice s-au trezit singuri în fața propriei neputințe și a lipsei totale de profesionalism. Ne aflăm deja într-o criză economică profundă, chiar dacă geniul finanțelor, Florin Cîțu, afirmă contrariul. Cea mai la îndemână variantă, aleasă de guvern și la care putea apela și cineva cu un minimum de cunoștințe economice, a fost îndatorarea.

– Adică?

Mai exact, credite luate de stat de-a valma pentru ca mai apoi IMM-urile să devină sclavii băncilor și împrumuturi din bani publici pentru salvarea corporațiilor. În foarte scurt timp, vom avea de a face cu consumatori supra-îndatorați și debitori insolvabili, mărfuri și servicii mult mai scumpe. Imaginile cu legume putrezite pe câmp sau în hambare sau cu laptele aruncat la canal vor intra în cotidian, pentru că nimeni nu va mai avea bani să le cumpere. Iar dacă tot a venit vorba de agricultură, să ne reamintim cum, seara, ministrul Vela ne anunța răspicat că se interzice cu desăvârșire exportul de cereale, ca, mai spre dimineață, Ludovic Orban să realizeze că așa ceva contravine legislației Uniunii Europene. Profesionalism desăvârșit!

– Mai precis, de ce anume acuzați guvernul liberal care, să recunoaștem, nu i-a fost ușor să gestioneze această situație generată de apariția coronavirusului.

Companiile românești și nu numai au cerut ca pe perioada stării de urgență să fie suspendate obligațiile de plată aferente angajaților, adică taxele pe salarii. Răspunsul executivului a fost un NU categoric, iar motivația a fost că trebuie plătite pensiile. Practic, guvernul preferă să bage în faliment tocmai acele companii care aduc bani la buget și să plătească, în același timp, din bani publici toți acei oameni care nu vor avea altă variantă decât să intre în șomaj. Tot ceea ce a putut să facă guvernul Orban pentru persoanele fizice sau juridice a fost amânarea plății ratelor, aferente creditelor, pe o perioadă de nouă luni. O șmecherie prin care cei cu datorii la bănci vor deveni și mai îndatorați. Un calcul simplu, făcut de agenția de știri Mediafax, ne arată că o rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată 9 luni, va ajunge, în următorii cinci ani, o rată de 1.315 lei. Adică cu 125 de lei mai mult în fiecare lună.

– Din Declarația politică se înțelege faptul că Grupul Parlamentar Pro România este nemulțumit și de soluția aleasă cu încheierea anului școlar.

Cu economia «gata rezolvată», guvernul a trecut la următoarea problemă, și anume educația. Așadar, până în luna septembrie cursurile vor fi făcute numai online. Numai că, prin vocea ministrului Educaţiei, Monica Anisie, ni s-a comunicat că 250 de mii de elevi nu au acces la tehnologie și nu pot urmări aceste cursuri. Șeful statului a privit cu îngrijorare situația și a glăsuit: «Am pretenția ca până în septembrie ministerul Educației să găsească soluții pentru copiii care nu pot beneficia acum de cursuri online». Domnule Președinte, cu onor vă aducem la cunoștință că românii au și ei pretenții. Au pretenția ca, odată ajuns la conducerea țării, chiar să știți ce faceți și nu să bâjbâiți după soluții de moment în dauna celor de durată. Au pretenția ca «guvernul meu» să fie format din profesioniști și nu din incompetenți. Au pretenția să le spuneți cum salvați România de la prăbușirea economică cât mai rapid și nu «pas cu pas». Au pretenția ca, măcar, să-i ascultați, dacă atâta se poate“.

– În condițiile stării de urgență, agenții economici se interesează de obținerea avizului de forță majoră pentru a putea dovedi partenerilor de afaceri de ce nu și-au putut îndeplini obligațiile stipulate în contracte. Ce le puteți spune în acest sens?

La solicitarea scrisă a agenţilor economici, exclusiv persoane juridice din România, Camerele de comerţ pot aviza existenţa cazului forţă majoră, în baza art. 28 alin. 2 litera i) din Legea 335/2007, privind camerele de comerţ din România, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile din Statutele proprii. Evenimentele generatoare de forţă majoră sunt de cele mai multe ori fenomene naturale extraordinare, străine de activitatea și voința omului, cum sunt cutremurele, calamităţi naturale, fenomene meteorologice extreme (inundaţii, secetă, grindină, ninsori abundente), grevă, revoltă, stare de necesitate, embargou.

– Să înțeleg că o Cameră de comerț nu este îndrituită, legal, să certifice existența unei stări ca fiind de forță majoră, așa cum se întâmplă astăzi în România? Camera de comerț nu poate și nu are competența de a declara un eveniment ca fiind de forță majoră sau de a interveni în vreun contract, ci doar aceea de a constata existența unei situații de forță majoră, ca fapt exonerator de răspundere din perspectiva efectelor acesteia invocate de solicitant, în ceea ce privește neexecutarea obligațiilor contractuale. Potrivit jurisprudenței în materie, rămâne la latitudinea părții care se consideră prejudiciată să ia sau să nu ia în considerare motivele și dovezile, între care și avizul de forță majoră, prezentate de partenerul contractual pentru justificarea neîndeplinirii obligațiilor, ultimul cuvânt avându-l instanța de judecată.

– Totuși, Camerele de comerț eliberează agenților economici, la cerere, avizul de existență a forței majore.

Așa este, solicitantul va completa o cerere care va cuprinde prezentarea faptică şi detaliată a evenimentului, a consecinţelor acestuia în relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă un caz de forţă majoră în condiţiile art.1351 Cod Civil. Avizul de existenţă a cazului de forţă majoră se emite după achitarea tarifului stabilit de Camera de Comerț și Industrie a României, în baza documentelor doveditoare depuse exclusiv de solicitant, nefiind aplicabil principiul contradictorialităţii.

– Ce înscrisuri vor fi atașate documentelor ce vor fi depuse în susţinerea cererii pentru avizarea existenţei cazului de forţă majoră?

Este vorba de o serie de înscrisuri, în original sau în copie certificată care să justifice solicitarea, după cum urmează: Contractul afectat de evenimentul de forţă majoră, cuprinzând clauza de forţă majoră (este obligatoiru ca această clauză să fie trecută în contract). Atestări de la organele, autorităţile şi instituţiile abilitate, de la caz la caz, privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetării evenimentului. Notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariţia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operaţiunilor contractuale însoţite de dovada care atestă comunicarea. Înscrisuri din care să reiasă legătura de cauzalitate dintre evenimentul de forţă majoră invocat şi imposibilitatea îndeplinirii obligaţiilor părţii care îl invocă. Alte înscrisuri utile în susţinerea solicitării.

– Cine confirmă veridicitatea datelor pe care le conțin acele înscrisuri ce vor fi depuse la dosar?

Solicitantul îşi asumă întreaga răspundere, inclusiv penală, pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate odată cu solicitarea adresată Camerei de Comerţ, Industrie și Agricultură Caraș-Severin de avizare a evenimentului de forţă majoră. Doar în cazul în care se constată că documentaţia este conformă şi completă, se analizează existenţa cazului de forţă majoră. Evenimentul descris în documentaţia depusă se analizează raportat la prevederile art. 1351 Cod Civil, precum şi în raport de prevederile contractului încheiat între părţi. Dacă rezultă fără echivoc existenţa cazului de forţă majoră se eliberează Avizul de existenţă a cazului de forţă majoră. În cazul în care evenimentul nu se încadrează în prevederile legale în materia forţei majore sau nu este de competenţa camerei de comerț se eliberează Adresa de respingere a existenţei cazului de forţă majoră, cu detalierea motivelor pentru care nu se eliberează Avizul de existenţă a cazului de forţă majoră. Termenul de soluţionare este de 15 zile de la data depunerii documentaţiei complete şi achitarea tarifului serviciului. Pentru a obține cererea și informații suplimentare sunați la 0722445030 sau e-mail tirunicolae@yahoo.com, persoana de contact Nicolae Țîru. Important de știut este că Avizul de forță majoră nu poate fi solicitat decât la încetarea evenimentului care a cauzat forța majoră.