După tradiționala urare de succes copiilor, înțelepciune dascălilor și împliniri părinților, senatorul Vella spune că privește spre un mâine optimist prin aceste vlăstare care anul acesta au deschis poarta școlii, pentru că ele sunt România noastră de mâine!
Vela a ținut să o gratuleze și pe Ligia Deca, ministrul Educației, pentru realizările din ultima perioadă, enumerând cifre și fapte din portofoliul acesteia:
„ La începutul acestui an școlar a alocat sistemului de educație 7.800 de posturi. În acest moment, în sistemul de învățământ, sunt, în total, peste 300.000 de posturi.
Avem creșe noi care vor fi date în folosință în acest an școlar și 98 de servicii complementare de educație timpurie (grădinițe comunitare, ludoteci și/sau grupuri de joacă), finanțate prin PNRR.
De asemenea, a crescut numărul de îngrijitoare pentru creșe și grădinițe, inclusiv profesori de sprijin pentru copiii cu CES, logopezi, profesori pentru „Școala din spital” și „Școala la domiciliu”.
Sunt angajați informaticieni care să sprijine activitatea celor 1.435 laboratoare inteligente finanțate în cadrul PNRR. Dotează liceele, colegiile, școlile profesionale, palatele și cluburile copiilor cu laboratoare inteligente! Școlile au început deja să primească echipamentele pentru aceste laboratoare.
A crescut salariile profesorilor cu 50%, în medie, fiind cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii!
Liberalii au decis nu doar să plătească, ci să investească în viitorul României!”, a mărturisit parlamentarul cărășean.
Referindu-se la condițiile din unitățile de învățământ, Marcel Vela a spus: „În acest an școlar, o școală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului școlar! A crescut succesiv numărul școlilor de la 350, în 2022 la peste 2.200 de școli în prezent. Astfel, aproximativ 650.000 de copii primesc o masă la școală. Va continua, până când toate școlile vor oferi o masă în timpul cursurilor.
PNL aduce la un loc formarea în școală și cea în cadrul unei întreprinderi prin dezvoltarea învățământului dual!
Vor fi 29 de campusuri de învățământ dual în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României (588 milioane de euro).
Învățământul tehnologic se va desfășura exclusiv în sistem dual începând cu anul școlar 2029 – 2030.
– Credem în parteneriatul școală – operatori economici – autorități locale, doar așa vom reuși să creștem viitori adulți ale căror competențe să-i ajute să se integreze pe piața muncii.
A digitalizat corectarea examenelor naționale în toate județele din România!
De asemenea, am decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la evaluarea națională și bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestațiilor. Copiii își vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestații, pentru a decide în cunoștință de cauză.
În acest context în care ne dorim extinderea digitalizării, se constată interesul școlilor pentru folosirea instrumentelor digitale – de curând a fost publicată lista școlilor care vor folosi catalog electronic.
Anul acesta, numărul lor a crescut cu 60%, ajungând la aproape 1.900.
A adus burse în fiecare clasă din fiecare școală din România! Numărul acestora a crescut la peste 1,2 milioane (peste 4 miliarde de lei).
A obținut o creștere istorică a bugetului Educației din 2024 – 4,3% din PIB. Acesta are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, cu peste 20 miliarde lei mai mult față de 2023.
Guvernarea liberală a majorat cu 1.200 numărul de posturi de consilieri școlari!
Asta înseamnă o creștere de 50% a numărului total al acestora.
A lansat, de curând, ultimul apel de proiecte din PNRR pe Educație. Ce înseamnă PNRR pentru educație? Peste 3,5 miliarde de euro investiți în acest domeniu, care au început să schimbe fața sistemului de învățământ din România:
– 5.846 școli dotate
– 29 campusuri de învățământ dual
– 61 universități digitalizate
– 85.476 clase dotate cu mobilier
– 4.377 laboratoare de informatică
– 1.435 laboratoare inteligente (SmartLab) în școli
– 89.567 clase dotate cu echipamente IT
– 14.610 laboratoare de științe/cabinete școlare
– 3.887 săli de sport dotate
– 98 grădinițe comunitare/ludoteci
– 2.292 scoli beneficiare PNRAS
– 159.245 elevi beneficiari PNRAS
– 212.883 elevi beneficiari ai microbuzelor electrice
A adus mai mulți bani în unitățile de învățământ! Creșele, grădinițele, școlile și liceele (de stat și particulare) din România vor primii mai mulți bani începând din acest an. Avem o creștere istorică a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev ca efect direct al intrării în vigoare a Legilor Educației, adoptate anul trecut. Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile de natură salarială crește cu 38% față de nivelul din 2023, respectiv de la 6.834 de lei la 9.431 de lei. Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii, crește cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei.
În ceea ce privește școlile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că a scăzut numărul la 70 de unități de învățământ cu grup sanitar neconform care nu sunt cuprinse în momentul de față la finanțare pentru a rezolva această problemă. Continuă, până când nicio școală nu va mai avea toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern de finanțare pe care Ministerul Educației o va iniția chiar anul acesta. Cele 20 rămase prezintă mai multe caracteristici care împiedică finanțarea actuală, pentru că fie sunt pe terenuri private, fie sunt deja prinse în alte programe de finanțare.
PNL se ține de promisiunea de a îmbunătăți politicile de acces în învățământul superior și de a sprijini categoriile de elevi și studenți care au cea mai mare nevoie de susținere. Am lansat Programul „Primul student din familie” (50 de milioane de euro) prin care susținem tinerii din mediul rural, și nu numai, să-și continue studiile la universitate, fiindcă este necesar ca acești tineri să beneficieze de creșterea veniturilor și de creșterea calității vieții.
Baftă și isbândă tuturor!
Dumnezeu să binecuvânteze România!”