Ce era de așteptat să se întâmple în astea șase luni de interimat? Nimic în afară de faptul că nou-numita la conducerea Culturii ar fi trebuit să susțină un examen pentru ocuparea funcției de director, manager ori cum s-o numi funcția respectivă. Așa spune legea. Și l-a susținut. Nu o dată, ci de două ori. Vă imaginați rezultatul, dacă s-a dus de două ori la minister pentru același lucru. Ultima dată în 30 august. Un amic îmi spunea cândva: „Bă, ăștia sunt atât de slabi, încât nici când sunt ai lor la putere nu sunt în stare să ajungă șefi”. Atunci l-am contrazis, acum îi dau dreptate. Prima dată am zis că se mai întâmplă să dai greș din cauza emoțiilor, a stresului, a faptului că nu te-ai odihnit pe tren sau că te-a durut o bătătură mai veche, dar a doua oară ce să mai invoci, când tu iei 36 de puncte din cele minim 70 pentru câștigarea examenului? Aici nu mai este loc de pardon, de muște bâzâind în sala de examinare, ci de neștiință.
Deci, în mai puțin de șase luni două examene susținute la Ministerul Culturii și tot atâtea eșecuri, repet, cu ai tăi la putere. Ce faci, madame, pleci și te întorci de unde ai venit ori aștepți să se împlinească alea șase luni de interimat, că doar, doar, se va organiza un nou examen? Nu știi ce să faci? Te cred, ești complet dezorientată. Ai renunța și nu prea. Așa e când te împing unii de la spate ca să te facă mare șefă și începe să-ți placă când lumea ți se adresează cu „doamna directoare.”
Dacă mă întrebi pe mine, Nicoleta Moise, că despre matale este vorba în această poveste, ți-aș recomanda cu multă căldură să citești noile rețete de zacuscă și murături apărute pe site-urile gastronomice. Ori pe cele de prăjituri de casă, din curcubete și mere, gustoase și pufoase. Că și asta e tot un fel de cultură, una mai accesibilă nouă, celor mai puțin familiarizați cu monumentele istorice, clădirile de patrimoniu ori cu Palia de la Orăștie. Și te asigur că vei fi mai câștigată, iar noi mai fericiți.
Nicoleta Moise nici măcar nu e economistă sadea, e din aia 2 in 1. Cand e nevoie zice ca e economistă, alta data zice ca e inginera. De când e nora fostei primăriței de la Dognecea nu a fost angajată decât pe ”barba” primăriței. A fost și profesoară o vreme dar nu a fost în stare să-și ia examenele pentru a fi definitivă în învățământ, apoi socrela a angajat-o la protecția copilului că doar Frunzăverde nu putea să o refuze pe mama soacră și să nu-i angajeze odraslele. Că am omis să vă spun că și amândoi băieții sunt angajați la Școala Populară de artă, că ei sunt buni muzicanți din flaut sau oboi sau eu știu ce instrumente de suflat …sau lins folosesc.