Potrivit fostului magistrat, Gabriela Stuparu, candidat pentru Consiliul Județean Caraș-Severin, mult timp implicată în procesele electorale, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al PSD Caraș-Severin, codul penal prevede și infracțiuni electorale.
„Astfel, art. 385, privitor la împiedicarea exercitarii drepturilor electorale (inclusiv atacul asupra localului secțiilor de votare), coruperea alegătorilor, faptă incriminată de art. 386 ( poate una dintre cele mai tentante infracțiuni electorale, mai ales în perioada campaniei, datorită modalității sale de realizare – oferire, darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un candidat sau o listă de candidați), frauda la vot, prevăzută de art. 387, realizată de către o persoană care nu are acest drept, prin exercitarea votului multiplu, (Introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, sau prin utilizarea unei cărți de identitate, sau act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, reprezintă infracțiuni și sunt pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani (sau chiar 2- 7 ani) și interzicerea exercitării unor drepturi“, ține să precizeze fostul magistrat.
Gabriela Stuparu spune că, în general, contravențiile cele mai frecvent întâlnite și legate de procesul alegerilor locale, prevăzute de Legea 115/2015, modificată și actualizată se refera la prezența mai multor persoane în cabina de vot, la distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate, sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă de campanie sunt sancționate cu amendă de la 600-1000 lei. Și, nu în ultimul rând, Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de m în jurul secției de vot se sancționează cu amendă de la 2.200 lei, la 3.000 lei.
P. E.