De aseară, îndrăznesc să spun, nici măcar fotbal. Nu pentru că până duminică am fi avut. Nu. Noi fotbal nu mai avem de mult. Blestemul generației de aur, că n-a putut să rămână veșnic tânără, ne urmărește de vreo 20 de ani. Norvegienii ne-au bătut la curul gol. Ne-au dat patru goluri și ne-au scos fotbalul din cap și, totodată, din Liga Națiunilor. Joi, ne-au căpăcit islandezii, aseară norvegienii. Noroc că miercuri nu jucăm cu Feroe, că iar am fi încasat-o urât. Islandezii au doar 74 de comune, cu patru mai multe decât în Carașul nostru, patru orașe și o populație cât a Iașiului. Dar ce contează când e să arate de ce sunt în stare. Norvegia stă la fel de rău la numărul de locuitori. În schimb, la economie, turism și sport amândouă sunt pe peste noi. Inclusiv la cultură. Ei cultura codului și a balenelor, noi pe cea a guvidului și plevușcii.
Ei au o viață normală, se trezesc dimineața și știu ce au de făcut în restul zilei, în timp ce noi suntem nervoși de cum ne dăm jos din pat și deschidem frigiderul. Nervoși pe știrile de la televizor, pe primar, pe colegul de serviciu că și-a cumpărat mașină nouă, pe prim-ministru, pe președinte, pe ăla care merge prea încet în trafic, pe vecinul care ascultă manele și nu Beethoven, sau măcar Mirabela Dauer, pe cei care țin slujbe în biserici, dar mai ales pe cei care au interzis pelerinajul și pupatul moaștelor Sfintei Parascheva. Pe tot și pe toate, ca să dovedim lumii că ne tragem de la Râm și nicidecum din vikingii lui Erik cel Roșu.
În schimb, noi avem SARS-CoV-2 și asta ne ocupă tot timpul zilei. Acasă, la serviciu, la rând la cumpărături, în mijloacele de transport numai despre el vorbim. E drept, au și ei așa ceva, dar nu e ca al nostru, să fie peste tot unde vrea Orban și Iohannis. Și ce mai avem noi și ei nu? Papagali. Mulți papagali. În administrație, în parlament, în așa-zisele instituții deconcentrate ale statului. La început, acum 30 de ani, păreau animale exotice, la fel ca țările din care au fost aduse. S-au adaptat bine la condițiile de la noi, iar acum sunt nelipsiți din viața noastră.
Da, guvidul, plevușca și papagalii, fac diferența între noi și ei, iar dacă pe selecționerul României l-ar fi chemat Radoisson, poate că altfel ar fi fost scorul în meciul cu Norvegia.
In democratia originala votezi .Atata timpul cat tu votezi ei te controleaza ,dar cand vei avunge sa alegi tu ii controlezi.