Din una-tra-alta, atmosfera s-a încins, Dunca i-a strigat lui Crina că este „nesimțit”, pentru că a zis despre angajatele CJ din Departamentul Economic că sunt mincinoase și incompetente, în timp ce Crina i-a replicat: „Deci ești un clovn. Deci un măscărici care ai ajuns aici așa, în funcția asta.“ De la „nesimțiți” și „măscărici” s-a ajuns la țipetele lui Dunca și la indignarea pesediștilor.
Pe scurt, Ioan Crina i-a solicitat managerului Călin Laza să-i prezinte câteva informări vizavi de arieratele spitalului. Liderul PSD a spus că s-a îngrozit când a văzut ce arierate are spitalul, la un an după demiterea fostului manager, Alina Stancovici, când au fost pe zero.
„Am primit două informări de la managerul spitalului, în una recunoaște că are arierate de 13 milioane de lei, la 30 martie, din care cele mai multe sunt la medicamente și hrană. Declarațiile managerului și ale președintelui CJ, Romeo Dunca, sunt clar mincinoase, cu scopul de a induce în eroare. Arieratele care au fost erau provenite din facturi neachitate pentru proiecte europene, pentru că banii au venit mai târziu. Anul trecut, printr-un amendament la legea bugetului, Silviu Hurduzeu a reușit să aducă la spitalul județean 12 milioane de lei cu care a stins toate arieratele la CJ. Acum constat că avem arierate de 13 milioane de lei, dintre care fondurile europene sunt numai 2 milioane, banii sunt la Trezorărie, factura este înregistrată, lucru nu este făcut. Deci avem 13 milioane de lei, ceea ce înseamnă că managerul de spital a făcut datorii cât ceilalți în patru ani. Ba, mai mult, astăzi a venit cu un proiect în care propune să reducem cu două milioane de lei suma de bani alocată medicamentelor și să o trecem la capitolul „Servicii”, când știți foarte bine că este o mare problemă cu medicamentele în spital. E de noaptea minții, nu alta”, a exclamat Crina.
Și tirada lui Crina nu s-a oprit aici, el prezentând presei un document din care rezultă cum a fost clasat, iar mai apoi vândut, vechiul RMN de la Spitalul județean
„Știți bine că RMN a fost cumpărat de Consiliul Județean și dat unei Asociații care îl exploata. Adică aveau decontările cu casa, la venituri, pentru pacienții care veneau cu trimitere de la un medic de familie și pentru pacienții internați în spital. Aveau venituri în jur de 600.000 de lei pe an. După cum s-au desfășurat evenimentele, eu cred că e vorba de un grup infracțional. Iată pentru ce spun asta: RMN s-a defectat, asociația avea bani în cont pentru reparația lui. Și-a făcut un raport, cum că nu mai pote fi pus în funcțiune, că e vechi de zece ani. S-a luat RMN-ul și s-a vândut la altă firmă și acum funcționează bine-mersi nu știu pe unde în țară. Contractul de vânzare a fost făcut de manager cu de la sine putere, cu 10.000 de euro, a încasat banii și a semnat procesul verbal de vânzare-cumpărare. Ba, mai mult, Consiliul Județean consideră că RMN e în continuare al lui și calculează în continuare amortizări care intră pe cheltuieli. Spre exemplu, la 30 aprilie este calculată o amortizare de 34.000 de ei, iar valoarea rămasă este de 205.000 lei. Deci s-a vândut cu 10.000 de euro un bun care, la data respectivă, valora 343.000 de lei. Dacă nu întrebam, mai treceau șase-șapte luni, se făcea o comisie îl casau și gata s-a terminat. Repet, e noaptea minții.”
Pentru că tot a fost o zi a lucrurilor fără de înțeles, Crina a mai spus că cei care folosesc în prezent RMN nu au contract cu CJAS pentru că nu au medic angajat, iar interpretarea investigațiilor se face on-line de cineva de pe la Craiova. Ionuț Popovici, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a confirmat spusele lui Crina: „Pentru aparatul RMN, astăzi nu există contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Există două intenții din partea a doi furnizori de servicii medicale. Au fost la noi, i-am îndrumat asupra a ceea ce au de făcut și vom susține orice partener care respectă asigurații noștri.”, a ținut să precizeze Ionuț Popovici.
P. E.