Astfel angajații Ocolului Silvic Oțelu Roșu efectuează lucrări de îngrijire, descopleșiri, pe o suprafață de 7,74 hectare, în fondul forestier administrat de aceștia. Suprafețele regenerate natural sau artificial, prin împăduriri, sunt îngrijite de silvicultorii Romsilva timp de șapte ani, până când se transformă într-o pădure tânără.
Astfel de lucrări au drept scop îndepărtarea buruienilor și a speciilor copleșitoare din jurul puieților forestieri pentru a le permite dezvoltarea.
„În cazul puieților forestieri plantați în campaniile de împăduriri, anual se efectuează mai multe lucrări silvice, manual sau mecanizat, precum îndepărtarea vegetației lemnoase sau ierboase din jurul puieților, care altfel i-ar copleși, sau săparea în jurul puieților, pentru a sprijini dezvoltarea acestora. La regenerările naturale, sunt efectuate lucrări de stimulare a regenerării noilor lăstari din rădăcină din care se vor dezvolta noi arbori, îndepărtarea speciilor copleșitoare și cele de favorizare a instalării semințișului”, precizează specialiștii Romsilva.
În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 72.330 de hectare fond forestier proprietatea publică a statului, dintre care 48.604 de hectare prin regenerări naturale și 23.726 de hectare prin lucrări de împăduriri.