O idee bună, chiar foarte bună, ce merită apreciată ca atare. Ce nu am înțeles, e chestia cu molima ce s-a abătut peste Europa și, implicit, peste România. Ce are pandemia cu artiștii contemporani, pictori sau sculptori? Sau, mai corect spus, de ce cred cei din Primăria Reșița că doar ei au fost afectați? Alte categorii de creatori nu au avut de suferit? De pildă, scriitorii, poeții, ca să mă opresc doar la două exemple. Pe ei nu i-a afectat pandemia? I-a afectat? Da. Și atunci pe ei de ce nu-i ajută primăria? Cu ce? Cu o sponsorizare la editarea unei cărți, de pildă ori cu cumpărarea câtorva exemplare pentru biblioteca municipală. Nu suma de bani contează, ci gestul. Scriitorii și poeții din provincie nu trăiesc din vânzarea cărților, însă astfel de gesturi ar echivala cu respectul administrației față de aceștia. Dar de unde atâta respect, că eu nu țin minte să se fi întâmplat așa ceva vreodată în 30 de ani. A, câte un album despre Reșița s-a mai scos, dar asta nu se pune la socoteală.
Să fie Primăria prea săracă pentru astfel de fapte? Nicidecum. Are bani pentru a ține echipa de fotbal, cu rezultate mediocre până acum, pe cea de handbal masculin, fără niciun punct după zece etape desfășurate în Liga Zimbrilor. Are bani și pentru promovarea orașului, cu producții cinematografice filmate aici, cu artiști invitați, bineînțeles, nu pe ochi frumoși, cu documentare despre aceste locuri, pentru festivalul de tock și câte și mai câte. Doar pentru scriitorii și poeții Reșiței, mulți dintre ei membri ai Uniunii Scriitorilor, premiați la concursuri naționale nu se găsește mărunțișul ăla cu care să se scoată o carte. Nu se găsește sau nu se vrea? Nici că mai contează.
Și știți de ce? E mai ușor să cumperi un tablou și să te uiți la el, chiar dacă nu înțelegi nimic din ceea ce a vrut să transmită pictorul, și alta e să sponsorizezi o carte, pentru că asta mai trebuie și citită. Și cine mare timp de așa ceva în ziua de astăzi?