Că cine în ziua de azi mai crește porci la țară, ca să dau doar un exemplu de ce însemna Crăciunul cândva? Îi poți număra pe degete pe ăia care își „rup oasele” cu trezitul cu noaptea în cap să de mâncare unui porc. Cât timp e carne căcălău la Kaufland, Profi, Lidl, ba chiar și la alimentara dintre blocuri, trebuie să-ți lipsească o rotiță să te spetești să crești porc. Credeți că se merită? Ce dacă carnea din măcelării și supermarketuri e plină de E-uri, sare, apă și alte chesti comerciale și când o arunci pe grătar sau în tigaie nu simț și niciun miros îmbietor? Important că e acolo, în farfurie, și îți umpli mațul cu ea.
Hai, câteva orătănii mai merge să ții în bătătură, așa ca să le arați copiilor de la oraș care vin la bunucu’ și la bunuca în vacanță: „Uite , mamaie, aia e găina, ăla e cocoșul, că e mai pintenat, aia e rață și ailaltă e curcă,”. Dar în rest pentru ce să ții atâtea orătănii în bătătură? Iar dacă mai e și o junincă în grajd, vacanța e una de vis, că după reclamele de la televizor bieții copii sunt convinși că văcuța Milka, care la noi e Joiana toată ziua, este mov la culoare!
De asta zic, a dispărut prostul obicei al românului de a crește porci, pe motiv de sărăcie. Aiurea, și înainte era sărăcie, ba chiar mai mare ca asta de acum, dar parcă nu se văitau atâta. Îl creșteau cum puteau, ba mai dădea din el și la copiii de la oraș, și aveau carne aproape tot anul. E adevărat, pe vremea aceea, oamenii de la țară, nu doar ei, ținea post și nu mâncau carne toată ziua. Și parcă erau mai sănătoși. Azi, toată ziua, bună ziua dă-i cu salamuri, fleici, cotlete, cefe groase de trei degete, de nu mai simți nicio bucurie când vine Crăciunul cu dezlegare la toate.
A, era să uit de vreme. La 15, 16 grade Celsius, te gândești mai de grabă la Paști decât la sărbătoarea Nașterii Domnului. La miei zburdând pe imaș, la „vine, vine primăvara”, și mai puți la „aho, aho, copiii și frați” Și o să fie și mai rău că n-ai să mai vezi îndată, sau poate niciodată, porcul cu șomoiogul de paie în gură, semn că a doua zi va să ningă. Azi îl avem pe Busu și pleiada de fetițe dulci de București care ne prezintă vremea pe ore și minute pentru zile și săptămâni înainte. Și, atunci, la ce ne mai e bun un porc în cocina strămoșească?