De pildă, dacă peștii sar deasupra apei, vrăbiile se tăvălesc în țărână, iar muștele îți intră în casă, e semn de ploaie. Mai departe, când câinii latră la lună, e semn de ger, când porcul pentru îngrășat mănâncă bine, va fi vreme frumoasă, că după o iarnă aspră urmează un an an bogat pentru agricultură. Și tot despre iarnă se spunea în popor că, va ninge când câinele se tăvălește pe jos ori ciorile se strâng grămadă. Și de la oamenii ăștia simpli, au învățat și meteorologii ceva. Sau mai multe. De la Nicolae Topor, singurul meteorolog cunoscut în copilăria mea, a rămas o vorbă celebră: „Când o să vedeți porcul ducând paie în cocină, atunci să știți că o să ningă.” Și așa era.
Niciodată nu mi-am putut, însă, imagina că omul va inventa tehnologia care prevede prognoza meteo pentru o săptămână două. Și uite că s-a întâmplat, iar după ce m-am obișnuit și cu asta, au fost inventate mașinării și mai sofisticate care anunțau ziua, ora și minutul în care va ploua, va bate vântul, va ninge. Și iar m-am zis că asta e maxim ce poate da gândirea umană în materie de vreme. Până acum două zile când am citit că prima ninsoare din iarna asta va cădea în 3 decembrie. Deci, nu dacă va ninge săptămâna asta sau cea viitoare, ci în decembrie. Peste două luni! Mai mult de atât, se precizează și zilele în care va ploua, 3, 6, 7, 15 și 24 decembrie, ba chiar și temperaturile. La fel și pentru ianuarie, când va ninge doar într-o singură zi, 27, ori pentru februarie, cu temperaturi de până la 19 grade și cu șanse zero să ningă.
Să mai am curajul să zic ceva? Poate legat de vremuri (cu două rânduri de alegeri), nicidecum despre cât de cald va fi în 30 ianuarie, ora 14 și 13 minute.