Valoarea proiectului, Faza I, este de 131.643.756 lei, cu TVA inclus, iar Faza II- 137.366.371 lei, cu TVA cu tot. Lucrările, pe traseul de 9 kilometri, Confecții-Piața Republicii (Muncitoresc), vor începe imediat după Paști și includ, între altele: reabilitarea depoului (în aceste zile se pregătește terenul, odată cu demolarea unor construcții vechi), reabilitarea și modernizarea căii de rulare, amenajarea a noi spații de garare, două noi stații de redresare și modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale.
Primarul Popa spune că este cea mai importantă investiție din cele două mandate ale sale, iar faptul că lucrurile au durat atât se datorează unor factori subiectivi, independenți de efortul administrației reșițene. Edilul-șef este conștient că vor urma luni bune de deranj în traficul din Govândari, pe Bulevardul Republici, acolo de unde vor demara lucrările, precum și în Lunca Pomostului. Edilul nu exclude nici varianta cu închiderea circulației pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, acolo unde există în prezent vechea cale de rulare a tramvaiului, cu devierea ei prin Moroasa și Bulevardul Al. Ioan Cuza.
Termenul de finalizare al lucrărilor este de 24 de luni, însă Popa pare optimist în privința finalizării lor mai repede decât e preconizat.
„Suntem în întârziere față de exercițiul financiar 2014-2020, care ar trebui să se finalizeze în decembrie 2023. Există riscul ca sume care rămân necheltuite până atunci să intre în sarcina primăriei. Dar există și posibilitatea prelungirii termenului din cauza pandemiei și putem obține o derogare de la Uniunea Europeană. Deocamdată nu sunt discuții favorabile pe tema asta. Și mai există și o posibilitate de a merge în exercițiul financiar 2021-2027, dar este o variantă pe care cel puțin eu nu o vreau”, a ținut să mai precizeze Ioan Popa.
Un tramvai inutil. Existau alte solutii,mai bune si mai ieftine.