Agenții Scully și Mulder, în varianta lor românească, deschid balul, îmbrăcați în haine civile, ochelari de soare cumpărați din piața de pe Dâlmă. Pătrund în primărie și scot din buzunare legitimația de serviciu. Portarul ia poziția de drepți și de emoții îi scapă telefonul din mâini. „E groasă, bă”, se aude o voce tabacică. „Veniră americanii ăia, din serial”. Suspans. „Ce caută băieții?” întreabă unul, deși în fața lui era un ea și un el. Și „băieții” și-au văzut de treaba pentru care veniseră acolo.
Se deschide o ușă, sunt poftiți, cu amabilitate, să intre în biroul directorului economic. Acesta întinde mâna să se prezinte. Scully și Mulder îl ignoră totalmente. Directorul încearcă să-i omenească cu un ceai sau o cafea, însă agenții refuză până și scaunele pentru a se așeza. „Stop”, se aude vocea regizorului, care continuă: „Actul I, scena II”. Agent Scully scoate din geantă o hârtie format A4 din care citește: „Prin ordonanța organului de cercetare penală, din data de (…) s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.” Directorul se lasă moale pe scaun. Regizorul intervine: „Prea teatral. Fii mai natural, ce dracu, doar ești bărbat!.” Scena se reia, și-și intră în rol agent Mulder: „Dispun: Predarea de către Transal Urbis SRL Caransebeș la Poliția Municipiului Caransebeș, Investigarea Criminalității Economice, a înscrisurilor aferente perioadei 01 012022-25.05. 2024 a materialelor cuprinzând evidența tuturor asociaților de locatari și fișa client pentru asociațiile de proprietari (…)”
Rumoare, gen „Ce are, dom’le sula cu prefectura și directorul Preda cu asociațiile de locatari și proprietari?” Aici e momentul să intervină un alt agent. Unul stagiar: Are, și încă cum! Directorul-funcționar public, Marius Preda administra o parte (vreo 20, nu mai mult) din aceste asociații. Că avea voie sau nu să facă una ca asta, e treaba celor responsabili cu lecturarea și interpretarea noului cod administrativ. Scully și Mulder trebuie să dezlege misterul circuitului banilor în natură, de la proprietari până la Transal Urbis, încasați de administrator. Că, cică, o parte din ei s-au pierdut pe drum. Unde? Ei, aici e misterul pe care vor să-l dezlege agenții!
Actul II, scena I. Aceeași primărie, cu fața spre catedrala episcopală, aceeași companie-Transal Urbis SRL, același mister în privința gospodăririi banului public. Intră în scenă, dinspre partea poleită cu AUR, Stelian Cornea, distribuit în rolul principal de administrator și director general al falimentarei societăți de colectarea gunoiului din fostul castru roman. Și dacă tot e și administrator, și director general, Stelian (Stelică pentru apropiați), încasează mălaiul din două părți. Undeva la 12-13.000 de lei net, cu o marjă de eroare care nu mai are atâta importanță. Pentru că banii ăștia par un mizilic pentru unii, don Stelică mai încasează vreo 3.000 de lei/ lună, să aibă de-un suc și langoș, și de la Gugulania, firma păstorită tot de Primăria și Consiliul Local Caransebeș, în calitate de responsabil al padocului. 3.000 de lei nu ar fi o sumă pentru două mâine dibace ca ale lu’ domnu’ în cauză, numa’ că, astea 3.000 de lei sunt doar pentru 2 (două) ore de muncă, nu pentru 8. Deci, trei salarii pentru un singur om în Primăria Caransebeș. Pentru unii care înjură de toți sfinții Transal Urbis că a crescut prețurile la gunoi o fi mult. Nu și pentru cei care au pus la cale trocul politic. Că despre asta e vorba. Cârcotașii spun că dacă n-ar fi fost don Stelică și AUR să-i dea vot lu’ cui trebuie, don Felix ar fi avut azi viceprimar de la PNL.
Actul II, scena II. Agenți Scully și Mulder au scris negru pe alb în raportul de constatare: „Se recomandă una bucată preot care să sfințească, pe interior, primăria, altfel, cine știe ce minuni vor mai apărea în grădina păstorită de don Felixu Gugulanu”