Directorul Direcției Silvice Reșița, Ion Tabugan, face câteva precizări referitor la valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a statului
„Masa lemnoasă stabilită, potrivit legii, destinată recoltării anual din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, se vinde în cea mai mare parte operatorilor economici prin licitaţie publică, iar o parte se recoltează prin prestări servicii și utilaje proprii ale ocoalelor silvice fiind valorificată sub formă de lemn fasonat, în conformitate şi cu respectarea prevederilor Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 715/2017“.
Masa lemnoasă care face obiectul vânzării prin modurile menționate anterior provine din produse principale, produse secundare, produse accidentale şi produse de igienă, fiind pusă în piață în baza actelor de punere în valoare.
Potrivit prevederilor Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, vânzarea masei lemnoase şi a lemnului fasonat se realizează de către organizatori, prin licitaţie publică de tipul: licitaţie cu strigare/ licitaţie în plic închis / licitaţie mixtă / licitaţie electronică, decizia privind tipul de licitație aparținând organizatorului.
„În cazul Direcției Silvice Caraș-Severin, pentru asigurarea unui mediu concurențial cât mai crescut, prin care să se obțină rezultate financiare cât mai bune, începând cu luna ianuarie 2021 s-a făcut trecerea de la tipul licitației cu strigare la cel cu în plic închis, rezultatele înregistrate, comparativ cu cele înregistrate la licitația anterioară organizată în luna noiembrie de tipul cu strigare, au fost net superioare. Astfel, față de prețul mediu de vânzare obținut la licitația principală din luna noiembrie de 159 de lei, la licitația din 14 ianuarie s-a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la un mediu de 171 de lei“, precizează directorul DSR.
În opinia acestuia, transparența activităților desfășurate la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin descurajează practicile anticoncurențiale, asumându-ne în continuare eforturile necesare pentru crearea unui climat concurențial corect și de încredere.
„Precizăm faptul că în viitorul apropiat se va face trecerea la organizare de licitații electronice, care asigură un mediu concurențial deschis și creșterea gradului de confort al partenerilor noștri – operatorii economici, platforma destinată de acestui tip de licitație fiind în lucru.
Având în vedere volumul important de masă lemnoasă pus pe piaţă şi faptul că cea mai mare parte a acestuia se utilizează şi prelucrează la nivel local, Direcția Silvică Caraş-Severin, ca administrator al pădurilor proprietate publică a statului, are un aport semnificativ la dezvoltarea durabilă a comunităților locale și un aport considerabil în economia județului Caraș-Severin“, a mai spus Ion Tabugan.
Oare ce s-ar face pădurile fara acest vajnic taboo gun?