Manifestarea, de o înaltă ținută profesională și care a reprezentat o premieră pentru Reșița, și-a desfășurat lucrările în sala mare a Teatrului de Vest. Au fost prezenți: prof. univ. dr. Bogdan Timar – președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Maria Moța – coordonator științific al Studiului Epidemiologic PREDATORR Next 2025, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, membru SRDNBM, președinte al Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice fin cadrul Ministerului Sănătății, dar și numeroși profesioniștii din specialitatea de diabet și din ramurile medicale conexe.
Proiectul, lansat de către SRDNBM în 2025, și-a propus să ofere o platformă de educație medicală pentru specialiștii din domeniul diabetului zaharat, care activează în afara municipiilor-centre universitare de medicină, care să contribuie la îmbunătățirea practicii medicale, în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat.

Conferința științifică a adus în prim-plan problematica diabetului zaharat din punctul de vedere al impactului la nivelul societății, în contextul în care se estimează că peste 2 milioane de români suferă de diabet.
Au fost abordate teme, precum:
• Diabetul zaharat în Vestul României: date despre prevalență și numărul de persoane înregistrate cu diabet în regiunea de Vest;
• Accesul persoanelor cu diabet la servicii medicale de specialitate: rețeaua de medici diabetologi în județul Caraș-Severin și în zona de Vest;
• Măsuri de prevenție și stil de viață sănătos: lupta împotriva diabetului zaharat începe cu fiecare dintre noi;
Dr. Caius Diaconescu – Șef de secție Diabet Zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență, ne-a mărturisit:
Prof. univ. dr. Bogdan Timar – președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a apreciat activitatea desfășurată de dr. Caius Diaconecu și de colegii săi diabetologi:

„De ce am ales Reșița pentru această ediție inaugurală?! Pentru că județul Caraș-Severin are o serie de particularități deosebit de importante pentru noi, pe care le-am remarcat în prima analiză pe care SRDNBM a desfășurat-o anul trecut. Este de fapt, o radiografie a modului în care îngrijim diabetul zaharat în țara noastră și județul Caraș-Severin s-a clasat între primele locuri în ceea ce privește eficiența utilizării resurselor în îngrijirea diabetului zaharat.
În Caraș-Severin, numărul persoanelor care sunt deja diagnosticate cu diabet sunt de aproape 24.000, care se adaugă procentului deja existent de 7% din totalul populației. Se estimează că alte 2000-2.500 de persoane au această boală, dar fără să știe. Chiar și așa, acest lucru ne arată o rată de diagnosticare mai bună în județul Caraș-Severin și acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să venim la Reșița pentru această conferință inaugurală (…) Această eficiență în diagnosticarea diabetului, pe lângă bunele relații pe care le avem cu colegii diabetologi din județ, cu Colegiul Medicilor și cu autoritățile din Caraș-Severin, ne arată că putem vorbi de un exemplu de bune practici cu privire la modul de utilizare a resurselor în gestionarea și diagnosticarea diabetului zaharat.”
Dr. Caius Diaconescu – Șef de secție Diabet Zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență, ne-a mărturisit:
„Este un eveniment unic, nu a mai făcut nimeni așa ceva după revoluție la Reșița, cu niciuna dintre specialitățile din Spitalul județean. Am reușit ca împreună cu conducerea societății să organizăm o conferință dedicată în special medicilor specialiști cu care noi ținem legătură, medicilor de familie, medicilor cardiologi, interniști, nefrologi. Repet, vorbim un eveniment unic și sper să fie un deschizător de drumuri și pentru alți medici și specialități. Pe de altă parte, ne onorează datele prezentate de colegii mei. Nu am știu de ele, vă spun sincer. Nu am muncit numai eu. Este o muncă în echipă. Într-adevăr, sunt medic diabetolog de 17 ani la Reșița, am muncit în fiecare zi, mi-am sacrificat timpul personal, și eu și colegii mei, am dezvoltat o echipă, atât la nivelul spitalului, cât și în ambulatoriu. De ce i-am diagnosticat așa de bine pe pacienți? În primul rând, am oferit din timpul nostru. Ne-am deplasat în stradă, am făcut glicemii, ne-am deplasat în județ, am lucrat foarte bine cu medicii de familie, pentru că prima verigă este medicul de familie. Primim foarte mulți pacienți. Cel puțin, la nivelul cabinetului meu, au o ușă mereu deschisă. Eu văd și consult în fiecare zi circa 100 de pacienți, ceea ce nu este deloc puțin”, mărturisea dr. Caius Diaconescu.