Dacă ar fi trecut, ar fi fost cea mai mare gogomănie din istoria acestui Consiliu județean căci, după mintea celor ce l-au gândit, persoanele care dețin parcele sub 600 metri pătrați nu au voie să construiască acolo o casă de vacanță sau o căbănuță cu privirea spre munte. De păscut o vacă, o oaie sau o capră, da, nu și de construit. Nici măcar un closet. „Sub 600 de mp nu se consideră a fi construibile”, se preciza în esteticul ghid. A, dacă vrei totuși să construiești ceva pe proprietatea ta, atunci nu ai decât să mai cumperi o parcelă, dacă o ai lângă tine, să le comasezi pe cele două, să întrunești cerințele minime impuse de ghid, de 1.000 mp. Îți stă mintea în loc, nu alta. „Atac la dreptul de folosire a proprietății”, cum a observat consiliera PSD, Gabriela Stuparu.
„E o aberație acest așa-zis regulament, să nu poți construi pe o parcelă având suprafața sub 1.000 de mp. De fapt, prin aceste prevederi se voia ca doar anumite persoane să construiască în zona turistică montană și e lesne de înțeles că a fost gândit și redactat cu dedicație pentru cei cu bani mulți ce-și pot cumpăra terenuri cu suprafețe mari sau comasa parcelele de 600 mp. Și ca s-o spunem pe-a dreaptă, în spatele acestui ghid estetic, regulament sau cum s-o numi el se ascunde un lucru la fel de bine gândit: primăriile din zona montană care nu au Serviciu de urbanism ar fi fost nevoite să vină la Consiliul județean care, cum se spune în fotbal, și centra, și dădea cu capul”, a încercat Ioan Crina să le explice și să le deschidă ochii colegilor săi liberali, care până atunci făcuseră scurtă de la atâta ridicat al mâinii în semn de aprobare a tuturor aberațiilor propuse de inițiatorul nomber 1, Romeo Dunca.
Și, minune, în chiar Săptămâna Luminată, pentru prima dată în acest mandat, liberalii au ascultat cuvântul lui Crina și i-au zis „pas” lu’ Dunca, înainte ca aberațiile inițiate de el să fie supuse votului.