În urmă cu un an, Gheboasă cu cântarea sa avea 15 milioane de vizualizări pe Youtube. Vă dați seama câte or fi acuma? „Fratelo, ești tare, bă!”, îi complimenta un fan la vremea respectivă. „De-o săptămână o ascult întruna. Să-ți trăiască familia, frate-miu!”, îi transmite un altul, în timp ce o domnișoară îl asigură că: „Piesa asta va răsuna la toate cluburile și festivalurile din anul ăsta.”. Repet, melodia asta nu este lansată de o săptămână-două, ca să zici că ne-o luat prin surprindere cu versurile sale inadecvate vremurilor pe care le trăim (sic!). Fanii o fredonează și în orele de mate sau fizică. Ba și pe stradă, acasă, în tramvai. Dacă îi pui pe acești copii să-ți recite două strofe din Luceafărul o să-ți râdă în nas. În schimb, îți repetă până la disperare versurile lui Gheboasă.
Știu, voi dragi părinți și bunici aveți încă vie imaginile cu Dan Spătaru tras la costum și cravată cântând la Cerbul de Aur sau la Festivalul de la Mamaia. Frumos, ce să zic. Freză pe dreapta, pantofi lustruiți, cântări despre drumurile noastre toate, despre o țărăncuță. Sigur, Gheboasă e altceva, el cântă la bustul gol, în chiloți, despre jegoase, găoaze, praf(uri), chiștoace. Țipetele sale fac parte din noua cultură de cânepă, pardon, de masă care se pregătește să ia locul manelelor. Vă revoltați pentru niște versuri aruncate pe scenă, dar vă întreb eu pe domniile voastre: nu ați știu că băiatul sau fetița dumneavoastră nu merg la un concert de muzică clasică, ci la unul susținut de Gheboasă? Că nu se duc într-o tabără de literatură. La o școală de vară. La un workshop cultural? Și dacă ați știut, de ce nu i-ați tras de-o parte, spunându-le: „măi, copile, stai, măi copile acasă, că ăsta nu e de tine (zic și eu)?”. De ce i-ați lăsat să se ducă? Că e vacanță și nu se cade să stea în casă când în orașul tău vine un super-mega-starul din mahalaua muzicii românești.
Și anul trecut Gheboasă a fost prezent la Untold. Și atunci le-a servit copiilor ăștia aceleași ritmuri, aceeași muzică șukară, aceleași versuri fierbinți: „deie so te kerau, pala late memerau.”. Ați știut de atunci dragi părinți și bunici cine e și ce cântă Gheboasă, dar n-ați zis nici pâs. Atunci nu vă mai văitați și nu mai arătați cu degetul spre ce a fost la Untold, că-l faceți și mai mare pe Gheboasă!
bine scris…bine punctat…dar oare căți vor citi …căți vor pricepe și mai ales câți vor aplica măcar 10 % din cele scrise ..