Grație unui proiect de 4,5 milioane de lei, derulat prin Programul Operațional Regional, clădirea, monument istoric, ajunsă o ruină, a fost reabilitată prin eforturile și priceperea constructorului local, Help Trans, al cunoscutului om de afaceri, Marian Chirciu, același care a renovat toate celelalte unități de învățământ din Oravița.
Dar cel care a crezut în acest proiect a fost primarul Dumitru Ursu, care, iată, recuperează pentru patrimoniul arhitectural al urbei una dintre clădirile sale emblematice.
Momentul de ieri a fost întâmpinat și salutat cu entuziasm de sute de elevi, profesori, părinți și cetățeni ai orașului. Păstrând parfumul vremurilor de mult apuse, în fața școlii și-a făcut apariția o caleașcă trasă de doi armăsari de rasă, din ea coborând cunoscuta și îndrăgita actriță reșițeană, Camelia Ghinea, „interpretând” rolul Reginei Maria, nume pe care îl poartă noua școală generală din Oravița.
Directorul Liceului Teoretic General Dragalina, de care aparține școala, Alideia Țepeneu, a ținut să sublinieze faptul că 24 aprilie va rămâne în conștiința localnicilor ca o zi a biruinței pentru că, a fost ziua când s-au deschis porțile unei clădiri prăfuite și ruinate, o clădire care de ieri a prins viață și culoare.
„Sărbătoarea de astăzi este a noastră a tuturor. A reda unei clădiri, monument istoric, destinația pe care a avut-o într-un trecut istoric, era o datorie a administrației publice locale, pe care astăzi și-a îndeplinit-o. A reda Liceului Teoretic Dragalina o clădire ce îi aparținea încă de la începuturile ei, Gimnaziu de Fete Regina Maria, după aproape un secol și jumătate de existență, este un act de dreptate. A redeschide o școală la Oravița, în timp ce altele s-au închis în ultimii douăzeci de ani este, iarăși, un pas spre mai bine. A deschide o școală într-o Românie ce se vrea educată, este un act de normalitate, până la urmă.”, a ținut să spună Alideia Țepeneu.
Primarul Dumitru Ursu, un campion la atragerea fondurilor europene, dar nu numai, a spus la rândul său: „Pentru noi este o mare bucurie și o mare onoare să luăm parte la un astfel de moment pe care, personal, l-am așteptat cu mare nerăbdare. De când am venit la primărie, împreună cu administrația locală am încercat să realizăm cât mai multe lucruri pentru copiii noștri, pentru că ei sunt viitorul Oraviței. Am căutat, și eu cred că am reușit, să le creăm un mediu cât mai prielinic desfășurării actului de învățământ. Îmi amintesc că la Școala Generală Romul Ladea picau ferestrele pe copii. Și atunci am înțeles că trebuia făcut ceva pentru unitățile de învățământ din oraș. Am reabilitat școlile din Brădișor, Liceul „Mihai Novac”, apoi a venit rândul școlii cu cursuri primare Regina Maria. În câteva zile, lucrările vor începe și la Liceul Teoretic Dragalina.”
Entuziasmat s-a arătat și inspectorul școlar general, prof. Lucian Miclău: „Pe mine nu poate decât să mă bucure momentul în care văd că o școală se renovează, se reabilitează sau se modernizează, atât la Oravița, cât și în întregul județ Caraș-Severin. Și nu poate decât să mă bucure pentru că văd bucuria de pe fețele acestor copii care de astăzi intră într-o școală nouă. Din această cauză vreau să-i felicit pe toți cei implicați în modernizarea acestei școli, autoritate locală, primărie, consiliu local, conducerea Liceului Teoretic Dragalina.”
Efectiv, copiii vor păși în noua școală după mini vacanța de Paște.