Întâmpinăm viitorul cu inovație solară
Centrala fotovoltaică flotantă de pe Lacul Grebla este un proiect unic în România care are ca obiectiv complementaritatea diverselor surse de energie regenerabila. Sistemul fotovoltaic plutitor de 1.000 kW îmbină lumina soarelui ce cade pe suprafața lacului Grebla, alături de infrastructura hidroenergetică a TMK Hydroenergy Power, companie membră a Grupului CEZ în România.
Proiectul pune în lumină potențialul neexploatat al lacului Grebla, acoperind o suprafață de 30.000 m². Această sursă de energie sustenabilă va contribui semnificativ la satisfacerea nevoilor interne de energie ale TMK Hydroenergy Power.
Cu toate acestea, adevărata amprentă a proiectului constă în impactul său asupra mediului. Prin producerea de energie solară, se estimează că emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse cu până la 332.622 kg de CO2 anual..
Avantajele panourilor solare plutitoare?
Panourile fotovoltaice plutitoare au fost alese cu grijă pentru avantajele lor distincte:
- Utilizarea optimă a spațiului: Prin ocuparea suprafeței neutilizate a lacului Grebla, se compensează lipsa terenului pentru un proiect fotovoltaic clasic;
- Instalare simplificată: Comparativ cu sistemele solare convenționale, instalarea panourilor plutitoare este mai simplă;
- Eficiență îmbunătățită: Reflecția apei îmbunătățește producția de energie, iar temperatura redusă a lacului ajută la răcirea panourilor, prelungindu-le astfel durata de viață;
- Aliniament strategic: Acest proiect susține angajamentul Grupului CEZ în România de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.
În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2040, promovând utilizarea energiei curate și consolidând eforturile de a pregăti tranziția către energia verde.
Obiective și indicatori cheie:
- Utilizarea energiei regenerabile: O producție anuală estimată de 1.087 MWh;
- Reducerea emisiilor de CO2: Reducerea estimată anuală de 333 tone echivalent CO2 după implementare;
- Eficiența costurilor: Reducerea costurilor de achiziție a energiei pentru consumul intern;
- Impactul pozitiv asupra mediului: Susținerea angajamentului de neutralitate a emisiilor de carbon;
- Dezvoltarea resursei umane: Instruirea a doi angajați în instalarea și mentenanța panourilor fotovoltaice.
Investiții și implementare
Proiectul are o valoare totală de 1.363.552 de Euro, iar implementarea s-a derulat pe parcursul a 14 luni, începând cu 1 august 2022 și a fost finalizat pe data de 30 septembrie 2023.
Bio Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer, CEZ România
„Proiectul reprezintă un pas important pentru tranziția energetică din România.
Pe întregul parcurs al proiectului, am contat pe sprijinul autorităților locale care ne-au susținut atât în etapa de autorizare, cât și în implementarea acestuia. Fiind vorba de un proiect unic în România, ne-am propus să oferim mai mult decât un exemplu de bune practici: un proiect care să sublinieze complementaritatea diferitelor resurse regenerabile.
Vom continua să investim în mijloace inteligente care susțin tranziția energetică. În următorii ani, echipa TMK are în vedere și alte proiecte ambițioase, precum stocarea energiei produse.” – Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer, CEZ România
Liviu Gavrilă conduce, în calitate de Chief Generation Officer pentru Grupul CEZ în România, portofoliul de energie regenerabilă și platformele de dezvoltare și creștere, prin Parcul Eolian Fântânele-Cogealac din județul Constanța și Sistemul de Hidrocentrale din Bârzava Superioară, județul Caraș-Severin.
Cu aproape 20 de ani de experiență în energie, Liviu Gavrilă a gestionat proiecte la nivelul întregii structuri a sectorului energetic (generare, distribuție și furnizare). De asemenea, în calitate de Vice-președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), acesta reprezintă una dintre vocile cheie din sectorul energiei regenerabile.
Liviu este un membru al Grupului CEZ în România de mai bine de 17 ani, timp în care a contribuit la dezvoltarea portofoliului de energie regenerabilă, prin coordonarea operațiunilor de investiție și implementare, cât și dezvoltarea continuă a sectorului.
TMK Hydroenergy Power este compania membră a Grupului CEZ în România care gestionează sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin. În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producție de circa 70GWh/an.