În schimb, europalamentarul Corina Crețu își continuă activitatea la Bruxelles. Într-o postare recentă, aceasta salută acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de coeziune (FC) – ceea ce generic poartă denumirea de „Politica de Coeziune a Uniunii Europene”, domeniu pentru care a fost responsabilă în calitate de Comisar European în perioada 2014-2019.
„Aproape o treime din întregul Buget pentru următorii șapte ani ai Uniunii Europene va fi alocat politicii de coeziune. Vor fi, așadar, peste 330 de miliarde euro care vor reprezenta baza pentru finanțarea dezvoltării Uniunii Europene, astfel încât toate regiunile, indiferent cât de sărace ar fi, să aibă o șansă la dezvoltare.
Aceste fonduri reprezintă cele mai puternice și importante instrumente de investiții din bugetul Uniunii Europene – ceea ce înseamnă că pot îmbunătăți vizibil viața cetățenilor. Acordul prevede și faptul că regiunile mai puțin dezvoltate vor continua să beneficieze de rate de cofinanțare de până la 85%, în timp ce rata de cofinanțare pentru regiunile în tranziție și cele mai dezvoltate a fost stabilită la 60%, respectiv 40%“, precizează europarlamentarul român.
La rândul său, Ion Spânu, liderul Pro România Caraș-Severin, spune că, în funcție de modul în care vor decurge negocierile dintre statele membre, se speră ca aceste fonduri să fie disponibile încă din prima zi a anului 2021. Totul va depinde, însă, de acordul final privind Cadrul Financiar Multianual pentru 2021-2027, care este încă în curs de negociere.